GOOGLE POD PRITISKOM: Zaposlenici objavili planove o osnivanju radničkog sindikata

Više od 200 zaposlenika tehnološkog giganta ispunilo je pristupnice za radnički sindikat Alphabet Workers Union. Njihov je cilj poštena plaća bez straha od zlostavljanja.

  • HiTec

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 0

Više od 200 zaposlenika tehnološkog diva Google osnovalo je radnički sindikat. Osnivanje radničke organizacije dolazi u jeku navodnog višegodišnjeg zapostavljanja pravila i manjka regulacije unutar kompanije koja, prema osnivačima, već godinama diskriminira zaposlenike, pogotovo one koji odluče prigovoriti. Moć u rukama velikih kompanija tako je potakla i pokretanje ove jedinstvene organizacije koja, za razliku od drugih sindikata u SAD-u, planira funkcionirati nezavisno od Nacionalnog odbora za radne odnose, piše "Guardian".

Alphabet Workers Union (Alphabet je Googlevoa matična kompanija) žele poštene plaće i kraj zlostavljanja, osvetoljubivosti i diskriminacije.

"Naš temelj su višegodišnja nastojanja stvaranja formalne strukture za radnike", izjavile su vođe sindikata u razgovoru za "New York Times". Trenutno ih ima 266 te podržavaju sve Alphabetove zaposlenike u Kanadi i SAD-u, uključujući vanjske saradnike koji u Googleu već godinama čine vrlo velik postotak zaposlenih.

"Manjinski sindikat" ove vrste, zbog zaobilaženja Nacionalnog odbora za radne odnose, neće imati opcije kao "'veći" sindikati, što znači da neće moći ići u kolektivne pregovore, ali je dobra strana što će kao članove moći imati vanjske saradnike koji, kao što smo naglasili, zauzimaju velik postotak u Alphabetovoj kompaniji. Svi članovi sindikata potpisali su pristupnice za pridruživanje organizaciji Communications Workers of America.

Osnivanje sindikata stiže nakon velikog broja unutrašnjih protesta vezanih uz seksualno zlostavljanje, zagađivanje prirode, nepošten odnos prema zaposlenicima, sarađivanje s američkom vojskom i konačno - izradom cenzurirane verzije sistema za pretraživanje namijenjenog kineskom tržištu.

Članovi sindikata tvrde da je Google, kako je postajao sve moćniji, polako počeo postavljati svoje moralne temelje te da se uvođenjem regulacije može pomoći brojnim zaposlenicima koji do sada nisu imali svoj glas.

Google je 2018. bio optužen za navodno pogodovanje visoko pozicioniranim službenicima koji su bili optuženi za seksulano zlostavljanje. Godine 2019. zaposlenici su od kompanije tražili da do 2030. reducira emisiju štetnih plinova. Konačno, 2020. je Timnit Gebru, stručnjakinja za razvoj umjetne inteligencije i jedna od članica sindikata, dobila otkaz zato što je prigovorila na način na koji kompanija tretira manjine.

Osnivanje sindikata samo je jedan od izazova s kojima se Google mora nositi u 2021. Firma je već na sudu zbog tri optužbe za sukob interesa - stvaranje monopola i korištenje nepoštenih poslovnih praksi - uključujući plaćanje drugim kompanijama da Googleovu pretragu stavljaju ispred svih drugih.

(Tportal)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...