PANIKA U REDOVIMA ČOVIĆEVOG HDZ-a: SDA formira tim za pregovore s Bh. blokom!

Mostarske medije pod kontrolom Čovićevog HDZ-a doslovno je sludila izjava Edina Mušića, predsjednika KO SDA Mostar, koji je kazao da SDA formira tim za pregovore s Bh. blokom.

  • Mini market

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 11

- U toku je formiranje tima koji će razgovarati s ostalim političkim subjektima koji čine Gradsko vijeće oko uspostave i izbora gradonačelnika - izjavio je Edin Mušić za “Oslobođenje”.

Čovićevi mediji posebno naglašavaju da Mušić nije ni spomenuo nastavak saradnje SDA i HDZ-a u Mostaru. Mušić je kazao kako će prva faza razgovora uključivati Bh. blok i spremnost Bh. bloka da podrži kandidata "Koalicije" za gradonačelnika Zlatka Guzina.

Matematički, "Koalicija za Mostar" sa 12 mandata i Bh. blok sa šest osvojenih mandata imaju natpolovičnu većinu u novom Gradskom vijeću Mostara i mogu izabrati novog gradonačelnika Mostara, ali i formirati izvršnu vlast bez sudjelovanja HDZ-a.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, u vrhu SDA niko i ne pomišlja formirati vlast u Mostaru bez HDZ-a, jer je ta partija dobila većinsku, skoro dvotrećinsku podršku hrvatskih glasača u gradu na Neretvi. No, isto tako, u vrhu SDA niko i ne pomišlja odustati od izbora dr. Guzina za novog gradonačelnika Mostara, za šta postoji i politička logika, ali i matematička računica.

Naime, dosadašnji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izabran je na tu dužnost zakulisnim dogovorom stranačkih lidera HDZ-a, Dragana Čovića i ranijeg lidera SDA Sulejmana Tihića.

Iako je na lokalnim izborima 2008. godine mjesto mostarskog gradonačelnika pripalo koaliciji koju je predvodila SDA, lider HDZ-a Dragan Čović uspio je umoliti Tihića da mu prepusti ovo mjesto, uz obećanje da će mu se “revanširati” na nekom drugom mjestu.

No, gradonačelnik Bešlić na tom, možemo slobodno reći uzurpiranom mjestu, nije ostao jedan nego puna tri mandata tako da SDA ovog puta naprosto mora istrajavati u zahtjevu da gradonačelnik Mostara ovog puta bude iz reda Bošnjaka ma koliko se tome Čović protivio.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...