POLITIČKE STRANPUTICE: SDP-u zasmetala Komšićeva podrška Baraliji pa izmislili njegovu izjavu!?

Na političkoj sceni Bosne i Hercegovine vrlo često se dešava da političari jedni drugima izvlače izjave iz konteksta ili da u političkom govoru u potpunosti iskrivljuju izjave jedni drugima. Vrlo je rijedak, a uz to i neobičan slučaj da jedan političar u cijelosti izmisli izjavu drugog političara pa s njom operiše u javnosti. Upravo je takav slučaj zabilježen danas, kada je čelnik mostarskog SDP-a Arman Zalihić izmislio izjavu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH i lidera DF-a.

  • Mini market

  • 05. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 0

Naime, Zalihić je govoreći o osvojenim vijećničkim mandatima na nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru, doslovo izmislio Komšićevu izjavu, kazavši da je Komšić prijetio napuštanjem Koalicije za Mostar ukoliko DF ne osvoji mandat u izbrnom području Stari Grad.

"Taj mandat morao je pripasti Koaliciji za Mostar, jer je treći kandidat na listi DF-ov, a gospodin Komšić je zaprijetio napuštanjem Koalicije za Mostar ukoliko DF ne osvoji taj mandat", kazao je Zalihić za Oslobođenje.

Podsjećamo, kandidat DF-a i nosilac liste za mostarsko izborno područje Stari grad, Haris Nazdraić, odnio je prednost nad kandidatom Prve mostarske partije, koja je na lokalnim izborima nastupila sa Bh blokom, nakon što je u posljednji čas napustila koaliciju sa DF-om, unatoč tome što je zastupnica PMP-a u Skupštini HNK 2018. godine izabrana uz veliku pomoć glasača DF-a i Komšića koji su te godine u Mostaru ostvarili veoma dobar rezultat.

Tako je Prva mostarska partija kao pridružena članica Bh bloka nakon neukusne izdaje dojučerašnjih partnera iz DF-a, na kraju ostala kratkih rukava, što ujedno znači i mandat manje za Bh. blok.

Međutim, ono što je u cijeloj priči naročito zanimljivo jeste spremnost čelnika mostarskog SDP-a Zalihića da izmišlja Komšićeve izjave i to nakon što je Komšić izrazio spremnost da za gradonačelnicu Mostara podrži Irmu Baraliju, upravo vijećnicu izabranu ispred Bh.bloka.

Izvori našeg portala, koji su vrlo dobro upućeni u mostarske prilike tvrde da, za razliku od Naše stranke, Komšićeva podrška Baraliji i nije toliko legla SDP-u, te da Komšićeva ideja da Baralija bude kandidatkinja za gradonačelnicu ispred svih probosanskih stranaka, nije naišla na odobravanje u SDP-u, dok sa druge strane u Našoj stranci ne postoje veća protivljenja takvom rješenju.

Također, vrlo je izvjesno da je i sam Dragan Čović koji održava dobre odnose sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem u sve umiješao i svoje prste, s obzirom na činjenicu da HDZ do gradonačelničkog mandata može samo uz nejednistvo probosanskih stranaka.

Ne bi to uostalom bilo prvi put da HDZ preuzme poluge moći nakon što prethodno SDP u pravilu odbije da bude dijelom probosanskog bloka, niti prvi put da odbijaju ovakav ili sličan Komšićev prijedlog koji je usmjeren ka eliminaciji HDZ-a i jedinstvu stranaka probosanskog političkog spektra.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...