BOSANCI I HERCEGOVCI TAMO MASOVNO ODLAZE NA RAD: U ovoj zemlji EU stanje je alarmantno, oko 20 posto radne snage trajno ili privremeno ostalo bez posla

Oko 335.600 radnika dobit će ove sedmice naknadu za nezaposlene u pandemiji.

  • Ekonomija

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 0

Broj radnika u irskom programu subvencioniranja plaća snažno je porastao na početku nove godine, pokazali su u utorak objavljeni podaci, odražavajući brže širenje zaraze nego prošlog proljeća, u prvom valu epidemije koronavirusa.

Oko 335.600 radnika dobit će ove sedmice naknadu za nezaposlene u pandemiji. U sedmici prije Božića naknadu je dobilo 227.700 ljudi.

“Božić je bio uistinu težak za ljude koji su izgubili posao zbog uvođenja ograničenja petog nivoa”, izjavila je ministrica socijalne zaštite Heather Humphreys. “Kao što se i očekivalo, od 22. decembra bilježimo značajno povećanje broja ljudi koji dobivaju naknade za nezaposlenost”, dodala je.

Nakon zatvaranja trgovina koje ne prodaju osnovne potrepštine kako bi se ograničio nagli skok broja zaraženih, irska vlada objavila je 30. decembra da će nastaviti plaćati naknade u postojećem iznosu minimalno do kraja marta.

Prije samo tri sedmice, Irska je bila zemlja Europske unije s najnižom stopom zaraze, a otvaranje trgovina i većeg dijela ugostiteljskog sektora u decembru donijelo joj je najveći skok broja zaraženih, napominje Reuters.

Na kraju novembra, zabilježeno je 200.000 novih zahtjeva za isplatu naknade, što znači da je sada, otprilike, 20 posto radne snage trajno ili privremeno bez posla.

Irska je u 2020. među rijetkima u svijetu bilježila rast BDP-a, za 3,4 posto prema procjeni Instituta za ekonomska i socijalna istraživanja (ESRI), zahvaljujući snažnom izvozu. Ove godine, BDP bi po ESRI-ju trebao porasti za 4,9 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...