OVO ĆE RASPAMETITI DODIKA, KIJEV TRAŽI ODGOVOR: Dvaput su slali službene note, neko mora reći KAKO SE IKONA NAŠLA U BiH...

Nakon izlaska iz bolnice, gdje se liječio od Covida-19, Milorad Dodik opet je najavio secesiju.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 0

Rašomon s ukrajinskom ikonom svetog Nikole, starom 300 godina, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, još se vuče bez konkretnog odgovora o tome odakle ta najvjerovatnije ukradena ikona, sa službenim pečatom ukrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture još iz vremena SSSR-a, u posjedu Milorada Dodika.

U međuvremenu je Sergej Lavrov promptno vratio sporni poklon i izbavio se od "vruće" ikone tražeći čak da se u cijelu priču umiješa i Interpol, a ukrajinska Ambasada u Sarajevu tražila je službeno objašnjenje od bosanskohercegovačkog Ministarstva vanjskih poslova o tome kako je pozlaćena ukrajinska ikona svetog Nikole završila u Bosni i Hercegovini. U medijima Republike Srpske pojavilo se mnogo fantazmagoričnih priča o tome kako je ikona završila u RS-u, iako sam Dodik nije imao racionalno objašnjenje o ikoni niti zašto je poklonjena Putinovom prvom diplomati.

Pitanje secesije

Bizarno je da su se pojavile i informacije da ikona nema nikakvu umjetničku vrijednost, odnosno da nije vrednija od 200, 300 eura, čime se, zapravo, još više blamiralo, jer kako to da je takav bezvrijedan poklon dan tako vrijednom gostu kakav je ruski ministar Lavrov iz bratske zemlje, zaštitnice RS-a, piše Jutarnji.hr.

Skandal je velik i teško će ga Dodik sprati, ma koliko izbjegavao odgovor na pitanja o aferi. Rusi su se mudro odmah ogradili i izbavili od njega, a Milorad Dodik šutio je sve ovo vrijeme. Liječio se dvije sedmice od korone u elitnom apartmanu banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra, da bi nakon izlaska iz bolnice odmah održao konferenciju za novinare na kojoj je, osim što je još jednom najavio secesiju Republike Srpske, ustvrdio kako "Ukrajina nikad nije postavila pitanje nestanka te ikone".

Doduše, u ukrajinskoj Ambasadi rekli su da je Kijev dva puta slao u Sarajevo note tražeći objašnjenje o tome kako se ikona našla u BiH, ali još nikakav službeni odgovor nisu dobili i još ga čekaju. Rečeno je kako su jedino dobili pismo od Milorada Dodika koji je, pak, od Ukrajine tražio objašnjenje i informacije o ikoni, iako, kažu, "BiH mora Ukrajini dati ta objašnjenja, a ne obratno".

Bolesna ambicija

Ukrajinski mediji navode kako se vjerovatno radi o ikoni koja je ukradena ili oteta iz neke crkve ili muzeja s područja Donbasa, gdje se već šest godina vodi rat s proruskim separatistima koji su tamo čak osnovali dvije paradržavne tvorevine - Donjecku i Lugansku narodnu republiku. Pretpostavlja se da su je u Republiku Srpsku donijeli srpski plaćenici koji ratuju na strani proruskih pobunjenika.

No, Dodik insistira da se radi o porodičnoj ikoni koja je već dugo u RS-u. "Ni dan-danas organi vlasti Ukrajine nisu tražili tu ikonu. Izmislili su priču. Ambasador Ukrajine je govorio na bazi medijskih izvještaja, na osnovu laži", rekao je Dodik i ponovno upao u raskorak. Ikona se trenutno nalazi u Banjoj Luci.

"Ona je tu i ja ću sada, nisam bio u prilici, nadam se da vam je poznato zbog čega, pozvati ljude koji su mi tu ikonu dali i javno im to vratiti, a oni neka objašnjavaju ostale stvari. Ništa tu nema, osim bolesne ambicije da se ta tema drži kako bi se pokrili sramni potezi Željka Komšića i Šefika Džaferovića", izjavio je Dodik, iako je Jaroslav Simonov iz ukrajinske Ambasade u Zagrebu potvrdio da u Kijevu još čekaju objašnjenje iz Sarajeva, jer je riječ o otuđenoj umjetničkoj imovini ukrajinske države.

U međuvremenu se na Twitteru javio i ukrajinski ministra vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je poručio Dodiku da laže i zatražio povrtak ikone.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatima koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, napisao je Kuleba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...