"MORAMO GA UKLONITI...": Zatražena smjena Donalda Trumpa, pljušte ostavke u redovima republikanaca, Melaniju Trump napustila...

"CBS News" javlja da članovi Trumpovog kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana na američki Ustav kojim je regulirano "uklanjanje" aktuelnog predsjednika SAD-a s funkcije.

  • Svijet

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 2

- Članovi Trumpovog kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana da smijene predsjednika Trumpa. Zasad nisu ništa formalno prezentirali potpredsjedniku Penceu, ali u toku je rasprava o toj mogućnosti - izvijestila je reporterka Margaret Brennan.

Da se razmatra primjena 25. amandmana, javlja i CNN, koji navodi da su četiri visokopozicionirana republikanca zatražila takvu opciju, a dva druga smatraju da Trumpa treba opozvati ubrzanim "impeachmentom".

- Moramo ga ukloniti - jasan je bio jedan od njih.

U slučaju "impeachmenta", Trumpu bi doživotno bilo onemogućeno kandidiranje za bilo koju javnu dužnost, što bi osujetilo njegove navodne planove da se za četiri godine pokuša vratiti u Bijelu kuću. U slučaju primjene 25. amandmana, procedura za početak nalaže pristanak većine članova Trumpovog kabineta.

2:44 Facebook je saopćio da je na 24 sata blokirao Trumpu pristup njegovom profilu na toj društvenoj mreži zbog kršenja uvjeta korištenja.

Prema neslužbenim informacijama više američkih medija, u Bijeloj kući se spremaju nove ostavke. Među onima koji ih razmatraju je i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. Službeno je potvrđeno da je ostavku dala zamjenica šefice Odjela za odnose s javnošću Sarah Matthews.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, vjeran saradnik republikanskog predsjednika, osudio je nasilje Trumpovih pristaša.

- Putovao sam u mnoge zemlje i uvijek sam se zauzimao za pravo svakog čovjeka da mirno protestira za svoja uvjerenja i za svoje interese - napisao je državni sekretar na Twitteru.

- No nasilje, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, pa i onih koji su zaduženi za sigurnost svih nas, nedopustivo je i kod nas i u inozemstvu - istaknuo je.

2:32 Bivši američki predsjednik Barack Obama poručio je u srijedu da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu.

"Historija će pamtiti današnje nasilje u Kapitolu, potaknuto aktuelnim predsjednikom, koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za našu naciju", rekao je Obama.

2:08 Kongres je nastavio s radom, a nastavak sjednice otvorio je potpredsjednik SAD-a Mike Pence.

- Obranili smo naš Kapitol. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a onima koji su sijali haos - niste pobijedili, nasilje nikad ne pobjeđuje, sloboda pobjeđuje, a ovo je još narodni dom.

Svijet će ponovno svjedočiti otpornosti i snazi naše demokratije nakon nasilja i vandalizma bez presedana.

Neka Bog blagoslovi zakone, ranjene i sve nove heroje, sve koji ovdje službuju i štite nas. I neka Bog blagoslovi SAD. Vratimo se natrag na posao! - rekao je Pence nakon čega je uslijedio dugi aplauz.

image Foto:AFP image Foto: AFP

1:32 Stephanie Grisham, glasnogovornica Melanije Trump, koja je u krugu prve dame bila još od vremena prije nego je Donald Trump izabran za predsjednika, podnijela je u srijedu navečer po lokalnom vremenu neopozivu ostavku u znak protesta zbog kaosa koji se odvijao tijekom dana u Washingtonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...