PET USPJEŠNIH KORAKA. Evo kako potaknuti gubitak kilograma zimskim šetnjama...

Tekst objavljen na srbijanskom portalu "Zadovoljna" prenosimo u cijelosti.

  • Zdravlje

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 0

Zimski mjeseci i niske temperature ne trebaju vas zaustaviti u vašim planovima da budete aktivni na otvorenom i, ako to želite, izgubite pokoji kilogram viška.

Ono što trebate jest poduzeti korake da tijekom cijele zime budete aktivni i da, ako ste je imali, zadržite svoju rutinu vježbanja.

Prema tvrdnjama stručnjaka, ako ste ljetne mjesece proveli šećući se na otvorenom, prelazak na drugu vrstu aktivnosti tijekom zimskih mjeseci može otežati gubitak kilograma. To je zato što pronalazak nove aktivnosti može značiti drugačije organiziranje dana ili činjenje nečega što vam nije najugodnije, a sve to u ionako stresnom i kaotičnom vremenu.

Zato, ako volite šetnju, nema razloga da od nje odustanete zimi. Šetnja zimi može biti posebno dobra za vaše zdravlje i potrošnju kalorija. Primjerice, jedno istraživanje pokazalo je da ljudi sagorijevaju 34 posto više kalorija kada planinare po hladnijem vremenu nego kada to čine u blažim uvjetima.

Jednostavno je - probijanje kroz snijeg ili hodanje prema vjetru oduzimaju više energije.

Osim toga, hladni zrak može vam pomoći da razbistrite misli i smanjite stres, što također ima povoljan učinak na mršavljenje.

Bez obzira na vremenske prilike, savjeti u nastavku trebali bi vam pomoći da ostanete aktivni tijekom zimskih mjeseci. Možda će ponekad biti teško, ali dobar poticaj može vam biti činjenica da ćete izgledati odlično na proljeće, a i mentalno ćete se osjećati sjajno.

Sada evo i konkretnih savjeta kako gubiti kilograme tijekom zimskih šetnji:

1. Ne zaboravite da su potrebni vrijeme i trud

Preporuka je da odrasle osobe tjedno odrade najmanje 150 minuta aerobnih vježbi umjerenog intenziteta ili 75 minuta jačeg intenziteta.

2. Mijenjajte tempo hodanja

Da biste sagorijevanje kalorija podigli na novu razinu, u svoje šetnje umjerenim tempom dodajte brže intervale. Mijenjajte ritam - nekoliko minuta hodajte brže, a nekoliko sporije. Uključivanje intenzivnijih intervalnih treninga pomoći će da izgubite više kilograma.

3. Držite se zdrave prehrane

Više vježbanja zapravo ne utječe na to što ili koliko biste trebali jesti. Osoba u kratkom roku može pojesti više kalorija nego što se može sagorjeti za cijeli dan. Dakle, ako vam je cilj mršavljenje, smanjite kalorije. Unos kalorija možete nadzirati i preko raznih aplikacija, a osim količine vodite računa i o kvaliteti kalorija. Prednost dajte voću, povrću, nemasnom mesu, cjelovitim žitaricama... Smanjite prerađenu hranu.

4. Dopustite sebi da se zaljubite u zimsko hodanje

Nemojte izlaziti iz kuće s mišlju da ćete se smrznuti i da će vam biti grozno, ali da to morate odraditi. Umjesto toga dopustite samoj sebi da se zaljubite u zimsko hodanje. Slušajte grane kako se njišu na vjetru, u šetnju pozovite prijateljicu, ponesite slušalice i slušajte glazbu, podcaste, audioknjige... Ako vam je prehladno, dopustite si da odustanete nakon 5 ili 10 minuta. Velika je šansa da ćete, kada se malo ugrijete, nastaviti hodati unatoč toj "dozvoli".

5. Pametno birajte odjeću

Na kraju ćemo se dotaknuti odjeće. Bit ćete puno sretniji i energičniji ako tijekom šetnje ostanete suhi i topli. Kad izađete van, treba vam biti malo hladno jer se tijekom treninga želite osjećati ugodno od početka do kraja, bez da se preznojite. U tome će vam pomoći pametan odabir tkanina pa uložite u odjeću koja je namijenjena za ove svrhe. Dobro je obući i više slojeva tako da lako možete skinuti sloj ili dva ako shvatite da vam je prevruće. Preko usta i nosa možete lagano omotati šal, a koristan dodatak mogu vam biti i štapovi za hodanje.

Međutim, kada pokušavate smršavjeti, jedna stvar je posebno bitna - morate sagorjeti više kalorija nego što ste ih unijeli. Uvijek pokušajte hodati tempom dovoljno brzim da ne možete pjevati, ali da možete razgovarati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...