DOBRA VIJEST: Evo kada u BiH stižu prve vakcine protiv korone

Vakcine će dolaziti sukcesivno, u manjim pošiljkama svake sedmice.

  • Vijesti

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 0

Agonija oko nabavke vakcina protiv koronavirusa u našoj zemlji mogla bi se vrlo skoro okončati. Prve doze vakcina uskoro bi trebale stići i do naših zdravstvenih ustanova. Kako saznaje portal Klix.ba, Bosna i Hercegovina treba da do 18. januara izrazi spremnost za prijem vakcina protiv koronavirusa iz COVAX programa u kojem su odnedavno i vakcine kompanije "Pfizer".

Prva isporuka toliko čekanih vakcina u našu zemlju trebala bi stići krajem ovog mjeseca ili početkom narednog, a najkasnije 10. februara.

Vakcine će dolaziti sukcesivno, u manjim pošiljkama svake sedmice.

Kako saznaje naš portal, krajem januara bit će nabavljeni i posebni frižideri koji su neophodni za skladištenje nekih od tipova vakcina, posebno ovih "Pfizerovih", koje su prve odobrene širom svijeta.

Isporuke vakcina protiv koronavirusa u okviru programa COVAX, kojim koordinira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za podršku manje razvijenim zemljama, trebala bi započeti ovog mjeseca, saopćeno je danas.

Ovu informaciju potvrdila je za Reuters zvaničnica WHO-a Kate O'Brien rekavši da bi isporuka trebala početi do kraja januara. Ukoliko dođe do određenih proceduralnih poteškoća, isporuka se može očekivati početkom i sredinom februara.

"Potrebno nam je oko sedam milijardi dolara da bismo isporučili dovoljno vakcina u ove zemlje do kraja 2021. godine. Preko programa COVAX već je prikupljeno oko 6 milijardi od ukupno 7 milijardi dolara", kazala je O'Brien u svom online obraćanju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...