HOFFMAN NAPAO NOVINARA AVDU AVDIĆA: "Hrvate predstavlja kao remetilački faktor!"

Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije BiH, reagirao je na tekst u kojem novinar Avdo Avdić analizira stvarne uzroke migrantske drame u BiH i u kojem je, pored ostalog, ustvrdio kako direktor Granične policije BiH Zoran Galić "više vodi računa o sigurnosti Hrvatske nego o sigurnosti države u kojoj živi i radi”.

  • Društvo

  • 07. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 7

– Avdo Avdić u svojoj kolumni, po tko zna koji put dezinformira javnost posve besmislenom, neistinitom, zlonamjernom i podmuklom mantrom o tome kako navodno Granična policija BiH kojom upravlja ravnatelj Galić ”više vodi računa o sigurnosti Hrvatske nego o sigurnosti države u kojoj žive i rade” - napisao je Galićev savjertnik Svevlad Hoffmann u reakciji koju prenosimo u cijelosti.

- Da bi ovu tendencioznu izmišljotinu pokušao koliko toliko „uozbiljiti”, Avdić je pribjegao prezentiranjem podataka o više stotina nezakonitih migranata koji su policijski službenici Granične policije BiH,obavljajući svoje poslove i zadatke na čuvanju državne granice spriječili u pokušaju nezakonitog prelaska granice iz Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju odnosno susjednu Republiku Hrvatsku tijekom svibnja 2020.godine.

Specijalna zaštita

Prije svega takve besmislice o tzv. “specijalnoj” zaštiti hrvatske granice od strane „HDZ-ovih kadrova u policijskim agencijama BiH” dolaze, nažalost, osim od urednika pištolj portala nerijetko u javnost plasiraju i pojedini pogubljeni lokalni lumpen političari sa bh. područja koja su posebno ugroženi boravkom migranata na tim prostorima, zatim svi oni koji u blagodati institucionalne hladovine izravno ili neizravno nastoje od jedne respektabilne, međunarodno priznate, multinacionalne policijske agencije zarad kratkoročnih sebičnih ciljeva napraviti negativni slučaj.

Činjenice, na žalost, Avde i drugih Avdića govore sljedeće:

Kadrovski potkapacitirana Granična policija BiH, tijekom 2020.god. uspjela je danonoćnim radom na istočnoj granici BiH spriječiti nezakoniti ulazak ukupno 11.006 migranata.

Uzme li se u obzir, prema službenim podacima Službe za poslove sa strancima, da je broj migranata koji su uspjeli ući u BiH i koje je Služba evidentirala ukupno 16.190, ne samo dobronamjernim već i samo objektivnim čitateljima je kristalno jasno da je zahvaljujući danonoćnim naporima policijskih službenika Granične policije BiH broj nezakonitih migranata koji su imali namjeru ući na teritoriju BiH prepolovljen.

Mjerodavnim zakonima donesenim od strane Parlamentarne skupštine BiH: Zakonom o Graničnoj policiji BiH i Zakonom o graničnoj kontroli, Granična policija BiH odgovorna je za zaštitu granice na cjelokupnom njenom opsegu.

U tome joj pomaže dio policijskih agencija s državne, entitetske i županijske razine koje su bez kalkuliranja prihvatile i potpisale Sporazum o suradnji s Graničnom policijom BiH.

Zašto kantonalni MUP-ovi nisu potpisali ponuđeni Sporazum o suradnji, nije bilo predmet istraživačkog rada Avde Avdića.

No bilo kako bilo, Avdiću nije jasno da granica BiH nije švedski stol s koga se po procjeni jedan dio granice čuva a drugi dio bi, po Avdiću, valjda trebao biti ničim kontrolirani prostor za neometan i nekontroliran prolazak hordi migranata.

Gubljenje kredibiliteta države

Avdiću je poznato da je BiH sklopila Sporazum s Republikom Hrvatskom prema kome svi oni koji nezakonito pređu granicu između BiH i R. Hrvatske mogu bez posebnih formalnih procedura biti vraćeni na teritoriju države s koje su nezakonito ostvarili ulazak na teritoriju druge susjedne države.

Dakle kada bi se na granici BiH i R. Hrvatske nezakonito i protuustavno otvorila granica, svi oni koje bi po Avdićevom receptu bili propušteni ubrzo bi bili vraćeni tamo odakle su i krenuli.

Rezultat Avdićeve doktrine bi bio poražavajući za Bosnu i Hercegovinu, gubljenjem svakog kredibiliteta države u kojoj bi kaos postao zaštitni znak, a što bi zasigurno rezultiralo i odgovarajućim dodatnim kontra mjerama prema, prije svega, državljanima BiH.

Usprkos tome Avdić danonoćno galami i javno poziva na rušenje međunarodne i domaće legislative, poziva u konačnici na rušenje ustavnopravog poretka jer traži da se dio državne granice ne kontrolira, pri tome difamira policijsku agenciju mjerodavnu za zaštitu državnih granica, ne prezajući da čelnog čovjeka ove agencije lažno optužuje za veleizdaju.

Mišljenja sam da, u dobroj mjeri nacionalno opterećen, Avdić tendenciozno vežući R. Hrvatsku, nacionalnost ravnatelja Granične policije BIH i političku stranku koja je, prema relevantnim pokazateljima, očigledno najpopularnija u jednom od konstitutivnih naroda u ovoj državi, pa kad s tim u vezi ustvrdi da kadrovi HDZ-a u policijskim agencijama više vode računa o sigurnosti Hrvatske nego o sigurnosti države u kojoj žive i rade, de facto nastoji predstaviti maltene jedan cijeli konstitutivni narod remetilačkim čimbenikom, nekom vrstom bh. Kulturbunda,u čemu mu nesvjesno pomažu i mediji na kojima objavljuje svoje, u dobroj mjeri, iščašene tekstove.

Na koncu neistine o dugoročnom bolovanju gosp. Galića i mojoj ulozi „da u medijima branim „nešto što je neobranjivo”, predstavlja samo zloban pokušaj svih onih koji uz Avdića nastoje istinske pravosudne probleme s kojima se suočavaju razvodniti starom otrcanom taktikom definiranom i malčice preformuliranoj u „držite Graničnu policiju”. , navodi se u reagiranju koje je potpisao Svevlad Hoffman.

U nastavku pročitajte kolumnu novinara Avde Avdić objavljenu u "Oslobođenju" 6. januara 2021. godine pod naslovom "Evropska migrantska kriza između Drine i Une".

 Da li je ijedan državni ministar sigurnosti mogao riješiti problem migracija u BiH? Ako ćemo objektivno – nije

Nisam sto posto siguran, ali čini mi se da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi u kojoj je migrantska kriza na zapadnim granicama, a ne na istoku, odakle na njenu teritoriju godinama ulaze hiljade migranata. A to je, da pojednostavim, zbog toga što Srbija, uz pomoć Republike Srpske, migrante ubacuje u Bosnu, a Hrvatska, uz pomoć Granične policije BiH, ne da migrantima dalje prema Zapadu.

“Spriječen ilegalan prelazak 50 migranata iz BiH u Hrvatsku”, saopćeno je u maju 2020. godine. “Granična policija BiH spriječila 87 migranta da ilegalno pređu u Hrvatsku”, glasilo je saopćenje Granične policije izdato tri dana kasnije. “Granični policajci spriječili 183 ilegalna prelaska granice: Tri osobe htjele u BiH, ostali u Hrvatsku”, pisalo je u priopćenju od 8. avgusta 2020. godine. Mogla bi se ova saopćenja redati do unedogled i skoro uvijek će biti veći broj onih migranata koje su bh. graničari spriječili da napuste BiH od broja onih koji su pokušali ući u BiH. Ne treba, dakle, biti ekspert za sigurnost i pitanje migracija pa da shvatite kako HDZ-ovi kadrovi u policijskim agencijama BiH više vode računa o sigurnosti Hrvatske, nego o sigurnosti države u kojoj žive i rade. Zna to, vjerovatno, i državni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Zna, ali nikada nije pokrenuo nijednu inicijativu kojom bi tražio odgovornost Zorana Galića, direktora Granične policije BiH, koji je dobar dio svog mandata proveo na bolovanju, ovlašćujući Svevlada Hofmana da u medijima brani neodbranjivo. Dobro, da budemo iskreni, Galićevu odgovornost nisu tražili ni Cikotićevi prethodnici Fahrudin Radončić i Dragan Mektić, koji su migrantsku krizu rješavali preko društvenih mreža, prvi na Instagramu, drugi na Twitteru. Ali ako ćemo realno, njihovi profili na društvenim mrežama su jedino čime državni ministri sigurnosti suštinski upravljaju. Nisu mogli ni Dragan niti Fahrudin, a ne može ni Selmo, narediti institucijama RS-a da na “svojoj teritoriji” otvore poneki kamp za smještaj migranata. Istina, mogli su obznaniti da MUP RS-a “ilegalno” prebacuje migrante na teritoriju Federacije. Ali nijedan od trojice državnih ministara to nije radio.

Selmo Cikotić je prešutio i objave uglednih svjetskih medija koji su dokaz(iv)ali kako Hrvatska ilegalno ubacuje migrante na teritoriju BiH. Prešućivao je to i “kritičar” Fahrudin Radončić, koji je za svog angažmana po pitanju migracija dobio pohvale direktno iz Zagreba. Mektić, istina, nije prešućivao, ali je, zato, previše pričao, pa je postao nerelevantan sagovornik. Da li je ijedan državni ministar sigurnosti mogao riješiti problem migracija u BiH? Ako ćemo objektivno – nije. Kako se, recimo, bilo ko može izboriti s migrantima koje u BiH prebacuje Srbija, a iz BiH im ne da Hrvatska pojačana prešutnom saglasnošću Evropske unije o “uporabi” prekomjerne sile na vrletima Plješevice.

Milorad Dodik je sto puta ponovio da ne dopušta angažman Frontexa na granicama BiH. Milorad Dodik je zabranio angažman Oružanih snaga na granici sa Srbijom. Milorad Dodik ne dopušta uspostavljanje migrantskih kampova na teritoriji Republike Srpske. Ko mu može narediti da promijeni stav? Niko. Da li Vijeće ministara BiH može donijeti odluku bez glasova Dodikovih ministara? Ne može.

I zato postoji slučaj Lipa koji “zgražava” Bruxelles, glavni grad Evropske unije u kojoj je Grčka. A iz te Grčke su migranti došli na teritoriju BiH. I sada imamo situaciju da “Srbija goni sa istoka, a Hrvatska ne da naprijed”.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...