TURSKA NA NOGAMA: Iz američke baze na Floridi lansiran satelit pete generacije, pogledajte šta je zabilježila NASA (VIDEO)

Novi satelit Turske Turksat 5A uspješno je lansiran rano jutros iz američke baze Cape Canaveral na Floridi, javlja Anadolu Agency (AA).

  • HiTec

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 0

Zamjenik ministar transporta i infrastrukture Republike Turske Omer Fatih Sayan, generalni direktor Turksata Cenk Sen i drugi zvaničnici prisustvovali su ceremoniji lansiranja.

Lansiranje pete generacije turskog satelita Turskat 5A izvedeno je pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9.

Riječ je o komunikacijskom satelitu, a lansiranje je izvedeno s jednosatnim kašnjenjem koje su izazvali nepovoljni vremenski uvjeti, ali je izvedeno uspješno i bez većih problema.

Turski satelit 5A pružat će televizijske usluge Ku-band za područja Turske, Bliskog istoka, Evrope i Afrike.

Satelit sa 42 transpondera bit će smješten u pomalo neiskorištenom turskom orbitalnom utoru na 31 stepeni istočno.

Vlasti Turske su prije tri godine potpisale sporazum sa kompanijom Airbus za proizvodnju Turksatovih satelita 5A i 5B. Sredinom godine najavljeno je i lansiranje satelita 5B.

Turska radi i na proizvodnji satelita Turksat 6A koji će biti proizvod domaće industrije.

Turska je jedna od 30 država koje imaju satelite u svemiru, a trenutno ih ta zemlja ima četiri.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...