UZAVRELO U CRNOJ GORI: Uz trobojke i podignuta tri prsta, na zgradu postavljeni posteri s Amfilohijevim likom i prijetećim porukama

Građani Nikšića svjedočili su bahatom i bespravnom ponašanju neodgovorne grupe građana.

  • Regija

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 8

Kako je saopćeno iz Općine Nikšić, bez dozvole nadležnih općinskih organa i odluke skupštine stanara, i pored brojnih pritisaka na stanare, na jednoj od stambenih zgrada u tom gradu postavljena je štampana cerada s likom preminulog Amfilohija Radovića i prijetećim vjersko-političkim porukama.

– Očigledna namjera ovakvog ponašanja je pokušaj izazivanja nereda i narušavanje javnog reda i mira. Ovo djelo, praćeno nacionalističkim pjesmama, i vrijeđanje države Crne Gore na Božić, najveći hrišćanski praznik, imalo je očigledne namjere izazivanja incidenata, nereda i netrpeljivosti među građanima – navedeno je u saopćenju.

Nadležne općinske službe, u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima, izašle su na teren, upozorile organizatore da čine bespravnu aktivnost i izdale rješenje o uklanjanju plastične cerade.

– Ovim putem izražavamo odlučnost da ćemo istrajati u poštovanju zakona i propisa koji su jednaki za sve građane, a svi počinioci bespravnih radnji suočit će se sa zakonskim posljedicama. Istovremeno, očekujemo da će nadležni državni organi pokrenuti postupak identifikacije i procesuirati lica koja su organizatori i učesnici aktivnosti koje se ovih dana dešavaju u Nikšiću – zaključuje se u saopćenju.

Grupa Nikšićana na zgradi kod Filozofskog fakulteta postavila je jučer, na Božić, poster s Amfilohijevim likom i tekstom “Od đeda zavjet ostao, kapela na Lovćenu i život za Kosovo”.

Uz trobojke, tri prsta i pjesmu “Veseli se, srpski rode”, preko cijelog jednog zida na zgradi u širem centru grada postavljen je poster s likom Amfilohija.

Prije tri dana, grupa građana postavila je, također, transparent s likom Amfilohija na fasadi stambene zgrade u ulici Nika Miljanića u Nikšiću.

Povodom okupljanja i aktivnosti grupe građana koji su postavili transparent, policijski službenici su upoznali dežurnu tužiteljicu u ODT Nikšić Anu Doderović.

alt

Ona se izjasnila da u radnjama grupe građana nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, već da se radi o nadležnosti općinskih inspekcijskih službi, prenosi Crna-hronika.com.

Sve osobe su legitimisane, a o cjelokupnom događaju upoznate su komunalna policija i komunalna inspekcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...