SVE JE DOGOVORENO, JOŠ DA POTVRDE: Ko je vladika koji će naslijediti Amfilohija

Vrh SPC-a donio je nezvaničnu odluku da Joanikije bude prvi i jedini prijedlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku.

  • Regija

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 0

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović postat će novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno nasljednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i de facto drugi čovjek Srpske pravoslavne crkve, dogovoreno je uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, saznaju novine "Nova".

Kako se saznaje, vrh SPC-a donio je nezvaničnu odluku da Joanikije bude prvi i jedini prijedlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku koja je, kako navode ovaj izvori, neupitna.

“Niko neće nametati vladikama da glasaju za Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, navodi sagovornik iz Patrijaršije.

Isti izvor dodaje da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit i da će podržati ideju da on bude izabran, piše Nova.rs.

“Patrijarh je mudar čovek i svestan je da je za verni narod Crne Gore Joanikije već mitropolit, odnosno jedino pravo rešenje za to mesto. Njih dvojica su u izuzetno dobrim odnosima i nema sumnje da će on stati iza Joanikija”, objašnjava sagovornik i dodaje da signali koje šalje srpska vlast, ukazuju na to da ni oni nemaju ništa protiv da predstavnik SPC-a u Crnoj Gori bude Joanikije.

“Ipak, najvažnije je da episkop budimljansko-nikšićki ima podršku patrijarha. Poznavajući Porfirija, siguran sam da bi on tu odluku, ukoliko smatra da je najbolja, doneo nevezano da li je vlast za ili protiv Joanikija kao mitropolita. Da su nekim slučajem protiv, verujte da bi Porfirije pronašao način da im objasni zbog čega je to najbolje rešenje”, ističe on.

Joankije: Prepuštam Saboru da donese najbolju odluku

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je uoči početka zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC-a da tom najvišem zakonodavnom crkvenom tijelu prepušta da donese najbolje rješenje o tome ko će naslijediti mitropolita Amfilohija.

“Što se mene lično tiče, pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom saboru, koji će, nadahnut Duhom Svetim, naći najbolje rešenje“, rekao je vladika Joanikije za podgorički "Dan".

Ko je vladika Joanikije

Nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog nasljednika. Vjerni narod u Crnoj Gori i sveštenstvo od starta je bilo nepodijeljeno u stavu da bi upravo on morao da bude taj koji će preuzeti brigu o Crkvi u Crnoj Gori.

Na to mjesto Joanikija preporučju brojne okolnosti – bliska saradnja sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, visok ugled koji uživa među vjernicima i sveštenstvom u Crnoj Gori, a naročito njegova aktivna uloga u prošlogošnjim litijama protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Upućeni iz SPC-a kažu za Joanikija da je istinski molitvenik i autentični nastavljač duhovne misije mitropolita Amfilohija Radovića te da će s njegovim izborom Mitropolija nastaviti kurs koji je prije 30 godina zadao njegov duhovni otac.

Rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću da bi potom diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC-a u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990., a godinu dana kasnije je rukopoložen u čin jeromonaha (17. februara 1991. godine). Tada je i postavljen za v. d. nastojatelja manastira Savina. Već naredne godine, 1. septembra 1992., Joanikije je postavljen za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji. Septembra 1995. godine unaprijeđen je u čin protosinđela i postavljen za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski sabor na redovnom zasjedanju u maju1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC-a na majskoj sjednici 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima u Beranama i za njenog administratora postavio tadašnjeg vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Prvi potez novog mitropolita – Potpisivanje Temeljnog ugovora s Vladom Crne Gore

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kojim će se detaljno definisati odnosi dviju strana, trebalo bi da bude potpisan nakon ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog i uz prisustvo patrijarha Porfirija, što bi, ujedno, mogao da bude i prvi potez novoizabranog mitropolita. Kako su ranije navodili spomenuti izvor, izbor Joanikija značajno bi olakšao njegovo usvajanje, jer je upravo on, u saradnji sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, definisao ključne tačke ugovora čije se potpisivanje očekuje nakon Sabora.

“Pomenuti Temeljni ugovor između SPC-a i Crne Gore koncipiran je tako da predstavlja konačno rešenje problema vlasništva nad crkvenom imovinom, koje je zakomplikovano prethodnim Zakonom o slobodi veroispovesti, oko kojeg su se lomila koplja 2019. i 2020. godine. Nacrt tog ugovora napravljen je u bliskoj koordinaciji crnogorske vlade i Joanikija”, istaknuli su sagovornici iz SPC-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...