ČISTI KRV, SPREČAVA NADUTOST, PRIJEKI JE LIJEK ZA ŽENSKE BOLESTI: Otkrijte zbog čega se u ovu čudotvornu biljku zaklinju od davnina

Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnoge bolesti.

  • Zdravlje

  • 09. Jan. 2021  09. Jan. 2021

  • 0

Kunica (Achillea millefolium) je biljka koja je u narodu poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman, romonika…

Ovo su razlozi zbog kojih spada među najljekovitije biljke svijeta.

U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti. Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želučanih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zacjeljivanje rana i ublažavanje boli. Izvana se upotrebljava kao antiflogistik, slično kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Zbog prisutnosti vitamina C, daje se kod krvarenja i hemoroida.

Kunica je osobito dobra za liječenje raznih oboljenja ženskog reproduktivnog sistema, kao što su rak na maternici, upala jajnika, bijelo pranje, miomi, izostanak menstruacije. Također, kunica je vrlo moćno sredstvo za ublažavanje posljedica klimakterija.

Hajdučica liječi i upale živaca na rukama i nogama, bolne navale krvi u glavu, migrene, vrtoglavice, mučnine. Očna oboljenja sa suzenjem, probadajući bolovi u očima te krvarenje iz nosa, još su neke tegobe koje čajevi, obloge ili kupke od stolisnika uspješno mogu otkloniti.

Čaj od stolisnika liječi i ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, a pomaže i kod liječenja osipa na koži – psorijaze. Također se upotrebljava kod angine pektoris. Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje za liječenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadiju.

Čaj protiv nadimanja

PRIPREMA

Jedna velika kašika mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, kantariona, gorke djeteline, lincure, metvice paprene i komorača, popari se s 1 dl kipuće vode. Čaj se ostavi poklopljen sve dok ne bude mlak pa se potom procijedi. Pije se triput dnevno, pola sata prije jela.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...