POTRES NA SVJETSKIM BERZAMA: Oštar pad vrijednosti srebra i zlata, ali ni to nije najgore od svega...

Plemeniti metali pretrpjeli su težak udarac na kraju sedmice.

  • Ekonomija

  • 10. Jan. 2021  

  • 3

Cijena srebra potonula je gotovo deset posto za uncu, a za uncu zlata trebalo je platiti manje od 1.850 dolara, najmanje u posljednjih mjesec dana.

Uzrok pada može se tražiti u jačem dolaru i većim prinosima na američke obveznice. Međutim, takav pad iznenađuje, jer bi vijest o demokratskoj pobjedi u Senatu i s tim povezana vjerovatnost još većih poticaja trebale pozitivno odjeknuti, a zlato bi moglo skočiti i zbog haosa u Washingtonu.

Analitičari već govore o tome da zlato gubi status sigurnog utočišta. U jesen je bilo mnogo odljeva iz ETF-a vezanih uz ulaganja u zlato, a ulagači su novac uglavnom premještali u kriptovalute, javlja SEEbiz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...