DOBRA VIJEST: BiH dobija 1.232.000 doza vakcina, poznato kada stižu...

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, odgovarajući na ovo pitanje, kazao je da je pandemija globalno pitanje te da je BiH pokušala biti dio globalnog procesa borbe protiv nje.

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2021  11. Jan. 2021

  • 2

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez postavio je na današnjoj sjednici upit predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji koje se odnosi na nabavku i distribuciju vakcina protiv Covida-19.

- Kao što znate, cijeli svijet je u tom poslu. Svaka država, osim BiH. Da li je napravljen plan nabavke i distribucije vakcine, od koje države nabavljamo vakcinu? Svima je jasno da nisu iste vakcine iz Rusije, Kine, SAD-a, Njemačke i tako dalje – kazao je Helez.

Poslanika SDP-a zanimala je i količina vakcina koja se planira nabaviti, njena cijena te da li postoji plan distribucije i koje grupacije stanovništva su prioritet prilikom vakcinacije.

- Ja ću samo navesti primjer države Izrael, koja planira u februaru kolektivnu imunizaciju, a mi još nismo ni počeli – izjavio je Helez.

Zanimalo ga je, također, ko će snositi posljedice šteta koje bi nastale ukoliko BiH ostane jedina država u regionu koja nije provela imunizaciju masovnim vakcinisanjem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, odgovarajući na ovo pitanje, kazao da je pandemija globalno pitanje te da je BiH pokušala biti dio globalnog procesa borbe protiv nje.

- Bosna i Hercegovina je pristupila globalnom sistemu COVAX nabavke vakcine i već u septembru 2020. godine potpisali smo taj ugovor i uplatili smo i naručili 1.232.000 vakcina. Avans koji smo uplatili je 1.970.000 dolara. Preostali dio sredstava BiH je uplatila u cijelosti, iako te vakcine još nismo dobili. Za tih 1.232.000 doza vakcina uplatili smo 12.997.000 dolara – izjavio je Tegeltija.

Ta sredstva su, dodaje, uplatili entiteti i Brčko distrikt. Od tog iznosa vakcina, za FBiH predviđeno je 800.000, za entitet RS 400.000, a za Brčko distrikt 32.000 doza vakcina i to je, dodaje, 20 posto stanovništva BiH i radi se samo o prvom dijelu nabavke.

- Prema posljednjim informacijama koje smo dobili, prve količine iz ovog kontingenta doći će do kraja januara – tvrdi Tegeltija, piše "Faktor".

Istaknuo je da će doći vakcine koje je najteže transportirati i čuvati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...