"SB" U GALERIJI "PREPOROD": Jedinstvena izložba i performans umjetnice Sanite Lisice koji se moraju vidjeti (FOTO)

Izložba, performans pod nazivom "Pustinja" umjetnice Sanite Lisice otvorena je danas u galeriji "Preporod".

  • Kultura

  • 11. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

"Satkana je od pijeska, vjetrova, glasova i svjetlosti iz predjela u kojima porodice beduina i oaze gledaju u nebo dok neumorne deve prolaze. I koliko god vjetar mijenjao dine, pustinja uvijek ostaje ista - surova, lijepa, beskonačna", rekla je autorica prilikom najave izložbe.

Izložba/performans traje 3,333 minuta, a broj posjeta je ograničen na pet osoba i to od 18:00 do 19:00 sati.

Sanita Lisica je diplomirani orijentalista, turkolog, arabista i magistar arapskog jezika. Njena veza sa pustinjom rađa se iz ljubavi prema staroj arapskoj poeziji ili zlatnim odama poznatim kao "Muallaqe" koje su ispisivane zlatnim vezom i kačene na zidove Kabe, kako bi im se divili svi Arabljani u vrijeme hodočašća.

Radove od pustinjskog pijeska Lisica je izlagala u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru. Dobitnica je nagrade za unikatno umjetničko djelo na takmičenju umjetnika u Abu Dhabiju.

Organizator izložbe je 37. Međunarodni festival Sarajevo "Sarajevska zima 2021-Family online art".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...