POLITIČKI POTRES U REPUBLICI SRPSKOJ: Poznat datum smjene Vlade RS-a, Dodik, umjesto Viškovića, na mjesto premijera postavlja čovjeka odanog Sredoju Noviću!?

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti.

  • Politika

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

Smjena Vlade RS, na čijem čelu je Radovan Višković, trebalo bi da se desi najkasnije krajem februara ili početkom marta ove godine, tvrde moji izvori bliski Miloradu Dodiku.

Glavni razlog smjene Vlade RS jeste pokušaj režima da izađe iz defanzive u kojoj se nalazi već nekoliko mjeseci, posebno nakon poraza na SNSD-a u Banjaluci i Bijeljini na lokalnim izborima održanim 15.11.2020. godine.

Režimski stratezi procjenjuju da bi smjena Vlade RS mogla dati bar minimalni pozitivni impuls, odvući pažnju javnosti, zaokupljenu brojnim aferama koje se redaju jedna za drugom i diletantskim odgovorima vlastodržaca na njih (od prijetnji Milorada Dodika građanima Banjaluke, pa do afere “Ikona”, koja će tek da dobije na intenzitetu…), i preusmjeriti na novu izvršnu vlast.

Poznato je da će premijer Višković završiti u organima uprave, ali ne definitivno i na kojoj poziciji, dok još uvijek nije odlučeno ko će biti novi premijer. Višković se pomirio sa smjenom bez riječi i pokušava naći što bolji posao za sebe kada bude smijenjen.

Ranije je kao najozbiljniji kandidat za njegovog nasljednika figurirao Srđan Rajčević, ministar u sadašnjoj Vladi RS, ali je značajno izgubio na kredibilitetu nakon gubitka lokalnih izbora u Banjaluci. 

Rajčević je bio šef Izbornog štaba SNSD-a, čiji je zadatak bio da osvoji i Banjaluku i Bijeljinu, kao i niz drugih opština u RS; Međutim, nakon gubitka izbora u ova dva grada, Dodik ga je nokautirao dva puta - prvo u izbornoj noći 15.11.2020., kada je i zaprijetio građanima Banjaluke, a drugi put 17.11.2020., u prostorijama stranke.

Uprkos gubitku kredibiliteta, Rajčević je i dalje u igri, jer ga guraju Dodikovi vrlo bliski saradnici, iako ga je lider SNSD-a potpuno distancirao od sebe.

Sve češće se spekuliše da bi novi premijer mogao biti Siniša Karan, generalni sekretar Vlade RS.

Karan je potpuno lojalan Dodiku, ali i Sredoji Noviću, koji ga je, svojevremeno, i promovisao - u MUP-u RS, tokom prvog premijerskog Dodikovog mandata.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...