CRNO NA BIJELO: Evo ko su najveći budžetski korisnici, koliko se troši na njihove plate i...

Na državnom nivou je 75 budžetskih korisnika - ministarstava, agencija, regulatornih organa, pravosudnih institucija i slično.

  • Ekonomija

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

Publikacika "Budžet za građane" sadrži jednostavno objašnjenje kako se prikuplja i troši novac iz budžeta Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda poručio je u uvodu publikacije da ovim vlast želi biti otvorenija prema građanima. U publikaciji su obrazloženi osnovni pojmovi potrebni za razumijevanje budžetiranja na državnom nivou. Između ostalog, istaknuto je koliko ima budžetskih korisnika, ko su najveći korisnici, koliko novca se troši na plate i naknade zaposlenih u javnom sektoru državnog nivoa, makroekonomske projekcije i predviđanja.

Na državnom nivou je 75 budžetskih korisnika - ministarstava, agencija, regulatornih organa, pravosudnih institucija i slično. Svi oni se finansiraju od poreza, neporeznih prihoda, transfera novca od drugih nivoa vlasti i tekuće podrške iz inostranstva. Tu je i novac kao preneseni višak sredstava iz prethodnih godina.

 Struktura prihoda budžeta (Foto: Screenshot Struktura prihoda budžeta (Foto: Screenshot "Budžet za BiH")

deset najvećih budžetskih korisnika spadaju Ministarstvo odbrane, Uprava za indirektno oporezivanje, Granična policija, Ministarstvo vanjskih poslova, Obavještajno-sigurnosna agencija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Služba za zajedničke poslove institucija i Sud Bosne i Hercegovine.

 Institucije koje najviše troše novca (Foto: Screenshot Institucije koje najviše troše novca (Foto: Screenshot "Budžet za BiH")

Navedeni su u prošloj godini potrošili više od 683 miliona KM ili više od 68 posto od skoro milijardu KM budžeta. Ministarstvo odbrane je, kao najveći korisnik u 2020., imalo rashode veće od 287 miliona KM.

 Institucije koje najviše izdvajaju za plate (Foto: Screenshot Institucije koje najviše izdvajaju za plate (Foto: Screenshot "Budžet za BiH")

U spomenutim institucijama se najviše trošilo na plate pa su tako u Ministarstvu odbrane, od 287 miliona KM, na plate prošle godine otpala 254 miliona KM.

Sud Bosne i Hercegovine je institucija u kojoj je 2020. najviše novca od ukupnog budžeta dato za plate. Od 16 miliona KM, za plate je bilo 13 miliona KM.

 Institucije koje najviše izdvajaju za plate (Foto: Screenshot Institucije koje najviše izdvajaju za plate (Foto: Screenshot "Budžet za BiH")

U publikaciji su navedene projekcije nominalnog i realnog BDP-a u ovoj godini, sljedećoj i 2023. godini.

Nominalni BDP predstavlja zbir količina finalne robe i usluga koje su proizvele rezidentne jedinice u zemlji tokom određenog vremenskog perioda pomnožen s njihovim tekućim cijenama. Očekuje se da će nominalni BDP ove godine iznositi 4,2 posto, 2022. godine 4,9 posto i 2023. godine 4,7 posto.

Realni BDP predstavlja zbir količina finalnih dobara u stalnim (umjesto tekućim) cijenama te ukazuje na količinu proizvedenih proizvoda i usluga. Očekuje se da će realni BDP ove godine biti 3,1 posto, 2022. godine 3,3 posto i 2023. godine 3,5 posto, piše Klix.ba.

 Ekonomske prognoze (Foto: Screenshot Ekonomske prognoze (Foto: Screenshot "Budžet za BiH")

Izdavanje publikacije su podržali "Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH" u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj njemačke savezne vlade u saradnji s Vladom Velike Britanije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...