“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Dodik nije odbio zahtjev Bruxellesa da se migranti smjeste i na prostoru RS-a, ali…

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell jučer je razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima u kojima se nalaze migranti u BiH.

  • Društvo

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 3

Evropska unija je u više navrata pozivala vlasti BiH da brzo pojačaju svoje akcije na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim migrantima koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima.

“Ljudi ne mogu umirati u snijegu ako postoje potpuno opremljeni objekti koje finansira EU. Humanitarna pomoć uvijek treba stajati iznad razlika političkih vođa i ujediniti, a ne podijeliti”, napisao je Borell na Twitteru.

“Visoki predstavnik Borrell podsjetio je predsjednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini. EU je pružila financijsku podršku u iznosu od više od 88 milijuna eura ,i između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar 'Bira', koji je ostao neiskorišten. Pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, posebno na otvaranju centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni na cijeloj teritoriji zemlje”, saopćeno je iz Službe za vanjske poslove EU.

Borrell je naglasio da bi BiH, ukoliko se to ne učini, mogla pretrpjeti ozbiljne posljedice po svoj ugled.

“EU računa na one koji vrše dužnost u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne akcije i učine sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima”, kazao je Borrell Dodiku.

Zanimljivo, iz Dodikovog kabineta nisu saopćili šta je Dodik kazao šefu EU diplomatije Josepu Borrellu. No, kako “Slobodna Bosna” doznaje, šef EU diplomatije nije od Dodika uspio dobiti eksplicitan pristanak na migrantski centar na prostoru manjeg bh. entiteta, ali Dodik nije ni potpuno isključio takvu mogućnost. Obećao je razmotriti modalitete uključivanja RS-a u rješavanje migranske krize, ali bez jasnih naznaka šta bi to konkretno značilo. Ipak, činjenica da Dodik nije potpuno odbio molbu ili, pak, zahtjev Josepa Borrella, govori kako mu je jako stalo da koliko-toliko izgladi odnose s Bruxellesom, odakle su nedavno stizale prijetnje da bi mogao završiti na crnoj listi.

Dodik je nebrojeno puta do sada rekao da se migrant ni po koju cijenu neće zbrinjavati na prostoru RS-a. Sad se nalazi u praktično nemogućoj situaciji: mora pogaziti vlastite riječi ili ponovo razočarati Bruxelles. Ne bi bilo iznenađenje da pragmatični Dodik ovaj problem riješi na sličan način kako je riješio uklanjanje ploče ratnog zločinca Karadžića sa Studentskog doma na Palama.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...