KINESKO BARBARSTVO NAD UJGURSKIM MUSLIMANIMA ZGRAŽAVA ZAPADNI SVIJET: Britanski šef diplomatije najavljuje odlučne reakcije

Šef britanske diplomatije Dominic Raab osudio je danas "barbarstvo" kineskih vlasti prema Ujgurima najavljujući zabranu kupovine robe koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskom regionu Sindjijang.

  • Svijet

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 4

“Danas se pribjegava barbarstvu za koje smo se nadali da je stvar prošlosti”, rekao je Raab britanskim poslanicima i naveo arbitrarno zatvaranja, “političko prevaspitavanje”, prinudni rad, mučenje i prinudnu sterilizaciju Ujgura.

Kineska politika prema Sindjijangu, gdje žive Ujguri i druge, pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji Sindjijanga, bogatoj resursima. Organizacije za zaštitu prava kažu da je tamo oko milion Ujgura i drugih, uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima. Kina navodi da se radi o “centrima za profesionalnu obuku” namijenjenima da narod nađe posao i da ga udalji od “vjerskog ekstremizma”.

Kineski zvaničnici se hvale uspjehom da “deradikalizuju stanovništvo” i stručno ga osposobe za posao, tvrdeći da se “već četiri godine nije dogodio nijedan teroristički napad”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...