SENZACIONALNA AKCIJA NJEMAČKIH ISTRAŽITELJA: Zatvoreno najveće ilegalno tržište na Darknetu, evo šta se sve prodavalo mimo zakona

Njemački istražitelji zatvorili su „vjerovatno najveće ilegalno tržište na Darknetu“.

  • Ekonomija

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

Serveri DarkMarketa su isključeni, a navodni operater, 34-godišnji Australac, uhapšen je prošlog vikenda na njemačko-danskoj granici i nalazi se u pritvoru, saopćilo je državno tužilaštvo u Koblenzu. Pored toga, zaplijenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini.

Na, DarkMarketu uglavnom se trgovalo drogom, ali i falsificiranim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM karticama i malware-softwareom. Platforma je imala pola miliona korisnika, a transakcije su obavljane u kriptovalutama, i to u vrijednosti od 140 miliona eura.

Centralni kriminalistički inspektorat u Oldenburgu intenzivno je radio na tom slučaju mjesecima, pod vodstvom Centralnog pokrajinskog ureda za kibernetički kriminal iz Koblenza, rekao je u utorak državni tužilac. Pritom se sarađivalo s vlastima iz SAD-a, Australije, Velike Britanije, Danske, Švicarske, Ukrajine i Moldavije. Koordinaciju je preuzeo Europol.

(SB/Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...