HAOS U MOSKVI: Njemačka zatvorila veliku rusku platformu na darknetu; Zapljena vrijedna 23 miliona eura...

Darknet je paralelna verzija interneta u kojoj je zajamčena anonimnost korisnika.

  • HiTec

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 0

Najveća prodajna platforma svjetskog "darkneta" nazvana "Hydra Market", koja je od 2015. djelovala na ruskom jeziku, zatvorena je i zaplijenjeni su bitcoini u vrijednosti 23 miliona eura.

Serveri najvećeg tržišta 'darkneta' u svijetu i 543 bitcoina ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura zaplijenjeni su, navodi se u saopćenju državnog advokatskog ureda u Frankfurtu i Saveznog ureda kriminalističke policije (BKA).

Darknet je paralelna verzija interneta u kojoj je zajamčena anonimnost korisnika.

Istražitelji sumnjaju da se platforma Hydra Market koja ima oko 17 miliona korisnika, koristila za kriminalne radnje i za pranje novca, i to preko više od 19.000 prodajnih računa.

Samo u 2020. ostvareno je najmanje 1,23 milijarde eura prodaje putem platforme Hydra Market, što je čini ilegalnim tržištem s najvećim prometom u svijetu, navodi se u saopćenju.

Mrežna stranica na ruskom jeziku dostupna preko mreže Tor uglavnom se koristila za prodaju droge, ukradenih podataka i krivotvorenih dokumenata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...