EKONOMSKI EKSPERT VJEKOSLAV DOMLJAN: Da su anđeli upravljali "Aluminijem", opet bi propao!

"Aluminij" je i službeno postao predmet Tužilaštva HNK, formiran nakon izvještaja Finansijske policije. U fokusu je šest osoba koje su bile na rukovodećoj poziciji od 2014. Među njima je i profesor Vjekoslav Domljan, koji je u "Aluminiju" bio kratko.

  • Ekonomija

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

“Da su anđeli upravljali 'Aluminijem', opet bi propao. Glavni problem je neznanje, odnosno neuklapanje u nove tehnološke trendove. Nije se radilo na iznalaženju novih izvora energije, nije se radilo na energetskoj efikasnosti, nije se radilo na većoj bazi prerade, gdje bi se stvarala veća dodatna vrijednost pa bi se bilo pozitivno, kao što je pozitivan 'Feal'... Sve to se nije radilo zato što nije bilo istraživačkog instituta i išlo je kako je išlo. Dok su makaze cijena išle u korist 'Aluminija', on je funkcionirao i poslovao s dobitkom, a kada su se makaze cijena okrenule, struja otišla gore, a aluminij dolje, naravno da je to bio gubitak, a nije bilo znanja da se iz toga izvuče”, kazao je Domljan za Hercegovina.info.

Ističe da je bilo i drugih radnji, ali da je prethodno navedeno primarno ako ćemo govoriti o raspadu "Aluminija", a sve drugo je sekundarno. On je u "Aluminiju" bio 40 radnih dana, dok se provela procedura za izbor direktora, a kaže da ga je Finansijska policija pozivala na razgovor u tom kontekstu.

“Bio sam tu dok je trajala procedura, koja se otegnula više nego je trebalo i samo čekate da se to preda”, ustvrdio je. 

Kaže da mu je tih 40 dana bilo dovoljno da snimi situaciju.

“Dug za električnu energiju trebalo je pretvoriti u obveznice. Kompleksan je to model, ali vrlo izvodljiv, no trebalo je za to par mjeseci, a vremena je bilo malo. Tako se mogao riješiti dug, a 'Aluminij' dobiti tri godine vremena da izgradi prerađivački kapacitet”, kaže, između ostalog, Domljan.

Za razliku od Domljana, zadnji direktor Dražen Pandža, koji je sada direktor za razvoj u Luci Ploče, nije voljan govoriti ni o izvještaju Finansijske policije ni o formiranom predmetu, mada je i on njime obuhvaćen. Kratko je jučer kazao da – komentara nema.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...