NA ISTOKU NOVE PRIČE: Šefovi diplomatija Turske, Azerbejdžana i Pakistana potpisali ISLAMABADSKU DEKLARACIJU; Evo šta sadrži...

Ministri vanjskih poslova Turske, Azerbejdžana i Pakistana potpisali su Islamabadsku deklaraciju, čiji je cilj jačanje saradnje na političkom, ekonomskom, mirovnom i sigurnosnom planu, kao i u brojnim drugim oblastima.

  • Svijet

  • 13. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 1

U Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, danas je održan trilateralni sastanak Turska-Azerbejdžan-Pakistan, na nivou ministara vanjskih poslova, nakon kojeg su ministri vanjskih poslova tri zemlje, Mevlut Cavusoglu, Jeyhun Bayramov i Mehmood Qureshi, potpisali Islamabadsku deklaraciju.

U Deklaraciji je istaknuto kako Pakistan, Turska i Azerbejdžan pridaju veliki značaj i doprinos promociji mira, stabilnosti i razvoja u svojim regijama, kao i volju za unapređenjem tih ideala za zajednički prosperitet i sigurnost u široj regiji. U Deklaraciji je izražena ozbiljna zabrinutost zbog teških kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti počinjenih nad muslimanskim zajednicama širom svijeta.

Istaknuta je solidarnost s vladom i narodom Azerbejdžana te podrška u njihovim naporima da obnove oslobođene azerbejdžanske teritorije.

U Deklaraciji, u kojoj je potvrđena predanost razvoju regionalnog konsenzusa za mir i razvoj, strane su potvrdile svoju snažnu i jasnu podršku u zaštiti i odbrani suvereniteta država, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti svojih međunarodnih granica.

Strane se slažu da će uložiti zajedničke napore protiv islamofobije, diskriminacije i progona muslimana na međunarodnoj i regionalnoj sceni, pozdravile su doprinos mirovnog procesa u Afganistanu prosperitetu, miru i stabilnosti u regiji, kao i napore Pakistana za političkim rješenjem problema u regiji.

Deklaracija se također dotiče i pitanja Jammu i Kašmira, kiparskog pitanja, napetosti ne Egejskom moru i istočnom Meidteranu, Nagorno Karabaha. Istaknuta je opredijeljenost za jačanje trgovinskih i investicijskih odnosa između tri zemlje, kao i u oblastima transporta, trgovine, energije, komunikacije, obrazovanja, turizma, te informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...