JANŠIN REŽIM VISI O KONCU: "Vladu pokušavaju srušiti kriminalnim pritiscima"

Aktuelni slovenski premijer Janez Janša izjavio je kako ne vjeruje da će uspjeti inicijativa koja želi političkim preslagivanjem izazvati pad njegove vladajuće koalicije, a ako bi to lijevom bloku ipak uspjelo, vjerovatniji ishod bili bi prijevremeni izbori nego nova privremena vlada.

  • Regija

  • 13. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 1

"Mogućnost da se ovoj vladi izglasa nepovjerenje postoji, ali nije velika", kazao je Janša u razgovoru za katolički Radio ognjišče, komentirajući najave opozicionog bloka Koalicija ustavnog luka (KUL) da će u petak u parlamentu u proceduru uložiti zahtjev za glasanje o "konstruktivnom nepovjerenju" Janšinoj vladi te kandidaturi Karla Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kao mandatara za sastav nove vlade.

Da bi takva inicijativa uspjela, prilikom mogućeg tajnog glasanja u parlamentu sredinom iduće sedmice opoziciona skupina trebala bi dobiti natpolovičnu većinu glasova, najmanje 46 zastupnika.

Jak politički pritisak

Do sada ih po priznanju Erjavca imaju samo 43, no računaju da bi ih mogli dobiti još nekoliko od Stranke modernog centra (SMC) unatoč izjavi njenog predsjednika Zdravka Počivalšeka da stranka ostaje u sadašnjoj koaliciji i uz premijera Janšu.

Moglo bi se eventualno dogoditi da ljevica uspije i sruši sadašnju konzervativnu vladu, no u tom bi slučaju vjerovatni rasplet bio da nova koalicija za formiranje vlade ne bi dobila dovoljno glasova pa bi se morali održati prijevremeni izbori i to baš u jeku najveće epidemijske krize u Sloveniji koja traje već sedmicama, upozorio je Janša političke protivnike.

Ako bi takav negativni scenarij uspio, to bi značilo da je uspio jak politički pritisak koji po Janšinim riječima ovih dana ljevica vrši nad Strankom modernog centra (SMC), kako bi dobila glasove koji joj nedostaju do natpolovične većine prilikom tajnog glasanja u parlamentu. Takav pad aktualne vlade bio bi rezultat "protupravnih i kriminalnih pritisaka", kazao je Janša.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...