ORAO PAO – SOKO DOLAZI: Rusi su nakon skandala s ikonom prekrižili Dodika, upao je u klopku iz koje nema izlaza, ali tek sad se sprema prava osveta Moskve

Milorad Dodik pojavio se ponovo među nama 5. januara 2021. nakon, kako je rekao, “najtežih 25 dana u svom životu”, kada je napustio UKC i nastavio s “kućnim liječenjem”.

  • Politika

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 4

Od tog 5. januara sporadično se pojavljuje “u saopštenjima”, što svjedoči da je još na kućnom oporavku.

Za pretpostaviti je da je to glavni razlog što još nije razriješio “enigmu” ikone Svetog Nikole, ukradene iz Luganska, koju potražuje Ukrajina, iako to Dodik “nije znao” nakon što je napustio UKC RS pa je izrekao niz neistina.

Tada nije rekao odakle mu ikona, ali je saopštio sljedeće: “Pozvaću ljude koji su mi tu ikonu dali, vratiti im ikonu, a oni neka objašnjavaju odakle im!"

Tako je Dodik sam sebe doveo pod sumnju, jer ako “ljudi koji su mu dali ikonu” moraju objašnjavati “odakle im”, to znači da i on sam smatra da je realno kako je stečena na nelegalan način.

Imao je nekoliko loših pokušaja/spinova da “pozicionira ikonu” na “mjesto” koje bi ga opravdalo, ali su svi odreda propali, kao i idiotska objašnjenja iz njegovog kabineta, koja su, srećom, prestala, ali nažalost, nisu nestali idioti koji su ih pisali.

Posljednji Dodikov pokušaj spinovanja jeste da je Ikona, “vrijedna nevjerovatnih 12,5 miliona evra, bila pohranjena u depozitu Banke Srpske u stečaju, koja je preuzela bivšu UKIO banku”, što je objavio portal BN TV pozivajući se na izvore bliske Dodiku, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Sve je “servirano Dodiku” kao izvrstan poklon za Lavrova, koji bi značio dodatno ojačavanje veza.

Nema dileme da su to saopštili izvori bliski Dodiku, ali i da su zaboravili na nekoliko vrlo bitnih stvari: Da se tako desilo, bila bi to pljačka Banke Srpske u stečaju, jer uzimanje ikone vrijedne 12,5 miliona eura je pljačka bez presedana.

To, praktično, znači da je i Dodik učestvovao u toj pljački, što ne bi bilo iznenađenje, ali bi pravi šok bio da to tako javno priznaju negovi savjetnici, koji su osmislili priču u kojoj je Dodik počinio niz krivičnih djela.

Nastave li da ga brane na opisani način, robija mu ne gine. Uz sve to, Litvanci, na čelu s Dodikovim prijateljem - Vladimirom Romanovom, detaljno su finansijski pomeli FG “Birač” i sve iz UKIO banke tako da nema ni minimum šanse da su tako vrijednu relikviju, staru 300 godina, ostavili iza sebe. Nisu to učinili, jer je nisu ni imali.

“Teški dani su iza mene”, rekao je Dodik 5. januara ove godine, na šta opet mogu konstatovati da su još teži pred njim. Čega je on u potpunosti svjestan.

Situacija je nimalo obećavajuća

Dodik, koji je, odgovorno tvrdi Vasković, ikonu dobio prije (najkasnije) šest mjeseci, ne smije da kaže ko mu ju je uručio i stalna potraga za “Žrtvenim Jarčevima” to dokazuje. Jasno je da je vrlo pravilno shvatio poruke, kaznu i brutalnu lekciju Rusije, koja ga je elegantno izložila blamu svjetskih razmjera, organizujući mu klopku u koju je upao kao zadnji som sa poklanjanjem Ikone Svetog Nikole, ukradene iz Luganska, Sergeju Lavrovu.

Rusi su Dodika kaznili po principu “Gvozdene njuške”, demonstrirajući da ne prihvataju izdaju sopstvenih interesa i da kažnjavaju svoje marionete brutalno kada se usude da ih prevare i slažu, kao što je to učinio Dodik potpisivanjem “Programa reformi BiH”/ANP-a (bez odobrenja Kremlja), koji BiH nezaustavljivo vodi u NATO.  

Ima tu još jedna vrlo vrlo važna činjenica koje mnogi nisu svjesni, ali Dodik jeste: Rusija nije kaznila Dodika samo kazne radi, već da ga javno predstavi kao osobu koja je teško uvrijedila Rusku Federaciju potpisujući ANP (put BiH u NATO), uprkos ogromnoj podršci koju je uživao od Kremlja. Tako je Rusija javno pokazala da Dodiku ne duguje ništa i sebi otvorila vrata za direktno učestvovanje u brojnim procesima otpočetim u BiH, a među kojima je i gotovo izvjesna smjena visokog predstavnika Valentina Inzka i imenovanje novog (Christian Schmidt iz Njemačke je najozbiljniji kandidat).

Pošto ih je Dodik izdao, Rusija, primjera radi, može biti suzdržana prilikom izbora novog visokog predstavnika za BiH, a ne staviti veto. “Gvozdena njuška” je atraktivna, ali vrlo brutalna, Ruska akcija s brojnim ciljevima (primarni su usporavanje ulaska BiH u NATO i EU integracije), od kojih nijedan nije zaštita Dodika. Tu je njegov najveći STRAH.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...