DENIS ZVIZDIĆ OTVORENO: "Vojna imovina vrijedi stotine miliona KM, ovu temu treba s polja politike prebaciti na polje vladavine prava"

Nakon usvajanja inicijative iz vladajuće stanke u RS-u (SNSD), već stižu reakcije i komentari da Vijeće ministara BiH neće po Ustavu moći napraviti Prijedlog zakona uz staru priču da se imovina ne može knjižiti na državu BiH.

  • Društvo

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 3

Član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić kaže u razgovoru za Klix.ba da je krajnje vrijeme da se neperspektivna vojna imovina na atraktivnim lokacijama da lokalnim zajednicama i tako poboljša standard života građana te spasi imovinu od propadanja. Tema neperspektivne nepokretne vojne imovine Zvizdićevom inicijativom ponovo je vraćena na bh. političku scenu, istina bez posebne pažnje i ispod "radara" javnosti.

Ipak, uz glasove SDA, DF-a, SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, uz suzdržanost zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a, Vijeće ministara BiH je dobilo rok od 30 dana da pripremi Prijedlog zakona. Protiv su bili samo SNSD i HDZ.

"Javna scena u BiH je, nažalost, prezasićena dnevnopolitičkim neproduktivnim prepirkama zbog kojih teme, ideje i projekti bitni za razvoj države i život građana ne dolaze do izražaja. Inicijativa koju sam predložio i koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ima za cilj usvajanje Prijedloga zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom, tako da se ona, u slučaju kada nije potrebna za obavljanje Ustavom, međunarodnim ugovorom i zakonom utvrđenih nadležnosti institucija BiH, dodijeli na korištenje ili raspolaganje jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi", kaže Zvizdić.
 
Ističe da je cilj zaštititi imovinu od daljnjeg propadanja i urušavanja i omogućiti njenu obnovu i rekonstrukciju ili privođenje predmetnog lokaliteta konačnoj namjeni u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom grada ili općine u kojoj se imovina nalazi.

"Riječ je, u ovom trenutku, o nekoliko desetina izuzetno atraktivnih lokacija na kojima gradovi i općine mogu izgraditi sportsko-rekreativne i turističke komplekse, poslovno-industrijske zone, područja stambenih i objekata društvene infrastrukture potrebnih i neophodnih za unapređenje kvaliteta života. Prema stručnim procjenama, radi se o izuzetnom investiciono-razvojnom potencijalu u ekvivalentu od više stotina miliona KM", govori Zvizdić.

Nakon usvajanja inicijative iz vladajuće stanke u RS-u (SNSD) već stižu reakcije i komentari da Vijeće ministara BiH neće po Ustavu moći napraviti Prijedlog zakona uz staru priču da se imovina ne može knjižiti na državu BiH.

"Smatram da temu državne imovine treba s polja politike prebaciti na polje vladavine prava, odnosno ustavnosti, zakonitosti i važećih odluka Ustavnog suda BiH koji je u više predmeta odlučio da je država Bosna i Hercegovina isključivi titular državne imovine. Svi znamo da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, i sve institucije i svi građani su ih dužni poštovati. Dakle, moja poslanička inicijativa se odnosi na neperspektivnu nepokretnu vojnu imovinu čiji je isključivi titular država BiH koja se umjesto daljnjeg propadanja i urušavanja može dodijeliti jedinicama lokalne samouprave da je stave u funkciju razvoja i novih investicija koje će dovesti do izgradnje, razvoja, poboljšanja životnog standarda i kreiranja novih radnih mjesta", dodao je.

Na pitanje šta očekuje u narednih 30 dana i da li će konačno zakonski biti riješeno pitanje knjiženja neperspektivne nepokretne vojne imovine i da li očekuje otpore i u Vijeću ministara BiH, Zvizdić odgovara kako očekuje da se postupi u skladu s ovom inicijativom koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

"Očekujem da u zadatom roku izradi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom. U slučaju bilo kakvih dilema, predlažem nosiocima izrade zakona da u vezi s ovom inicijativom anketiraju gradonačelnike i načelnike gradova i općina na čijoj se teritoriji ova imovina nalazi, i sasvim sam siguran, jer sam ja u fazi pripreme inicijative već obavio takve razgovore, da će čuti stavove i zahtjeve koji će u potpunosti opravdati hitnost, važnost i svrsishodnost brže i efikasne realizacije ove inicijative", poručio je član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Izvor: Klix

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...