NOVI SMARTFONI I JOŠ NEKOLIKO IZNENAĐENJA: Šta će sve Samsung danas pokazati?

Ovaj tekst prenosimo sa zagrebačkog "Tportala".

  • HiTec

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 0

Samsung već neko vrijeme najavljuje veliki događaj koji će se odigrati danas u 16 sati. Galaxy Unpacked je već tradicionalna tehno prezentacija u sklopu koje korejski proizvođač demonstrira najnovije uređaje iz poznatog portfelja Galaxy, kao i niz dodataka koje će uz njih prodavati. U 2021. nas, doduše, čeka nekoliko potencijalnih iznenađenja.

Čekaju nas tri nova Galaxyja

Službeno ime ovogodišnje linije Samsungovih premijskih smartfona je Galaxy S21. Očekujemo vidjeti tri uređaja, 6.8-inčni Galaxy S21 Ultra, 6.2-inčni Galaxy S21 i 6.7-inčni Galaxy S21 Plus. Insajderi navode da će premijski Ultra pored najvećeg ekrana imati niz prednosti poput najjače baterije i najmoćnijih modula za kameru, kao i podrške za digitalnu olovku S Pen.

Nova generacija digitalne kamere

Što se kamerica tiče, Ultra će imati četiri, uključujući telefoto kamere sa trostrukim i deseterostrukim telefoto objektivima. Obje telefoto kamere također će navodno imati optičku stabilizaciju i rezoluciju od 10 megapiksela. Smartfon bi mogao doći i sa prepoznatljivim Samsungovim stostrukim 'Space Zoomom' kojeg smo prošle godine susreli u Galaxyju S20.

Što se ostale dvije kamere tiče, čeka nas širokokutna kamera od 108 MP i ultra širokokutna kamera od 12 MP. Za super selfije bit će zaslužna kamera od 40 MP. Za kraj, Verge nabraja i laserski asistirani autofokus kojeg smo susreli kod prošlogodišnjeg Notea Ultra.

Najuočljivija razlika između S21 i S21 Plus je manji modul za kamere. Dva telefona dolaze sa širokokutnom kamerom od 12 MP, ultra širokokutnom kamerom od 12 MP, kao i telefoto objektivom od 64 MP. Oba telefona će navodno imati selfi kameru od 10 MP.

Stiže podrška za S Pen

S Pen, jedna od glavnih značajki premijskog uređaja Galaxy Note ove godine gubi ekskluzivitet te postaje kompatibilna sa Galaxyjem Ultra. Insajder najavljuju da će najveći uređaj u Galaxy S seriji moći raditi s olovkom, što donekle i ima smisla uzmemo li u obzir ekran sa adaptivnom brzinom osvježenja od 120 Hz i dijagonalom od masivnih 6.8 inča bez problema može poslužiti kao minijaturni tablet za bilješke i crtanje.

S Pen će navodno doći u posebnom etuiju kako bi smanjio mogućnost slučajnog gubljenja - ipak je riječ o relativno maloj i osjetljivoj periferiji.

Dolaze i nove slušalice

Kao i u proteklih nekoliko godina, Samsung će na Unpackedu skoro stopostotno sigurno predstaviti novi par bežičnih slušalica. Ovogodišnji Galaxy Budsi napravljeni su da konkuriraju skupljim Apple AirPodsima Pro, a prema insajderima dolaze sa aktivnim poništavanjem okolne buke i baterijom koja osigurava osam sati sigurnog rada.

Ništa od punjača

Insajderi su skoro u potpunosti sigurni da će Samsung ove zime krenuti koracima Applea te najskuplje modele prodavati bez punjača. Cilj je, kao i Appleu, ušteda novca, zarada na prodaji punjača, ušteda na pakiranju, gorivu za transport do dućana i prostoru unutar transportnog kontejnera te naravno - očuvanje prirode. Ako smo išta naučili iz proteklih nekoliko godina, onda je to da se trendovi koje 'zadaje' Apple, koliko god oni nepopularni bili, vrlo često slijede i u ostatku industrije.

Galaxy SmartTag

Samsung će također, kažu insajderi, predstaviti privjesak koji se Bluetoothom spaja na uređaj i nakon toga dijeli svoju lokaciju. Tag izgleda kao mali kvadratić sa zaobljenim kutevima i prstenom na koji se mogu priključiti stvari poput ključeva od vozila ili stana.

Kako pratiti predstavljanje?

Sve što smo naveli je, koliko god potvrđeno bilo, još u razini spekulacija. Tim rečeno, postoji šansa da će nas korejski proizvođač iznenaditi nečime što je pažljivo skrivao i čega se znatiželjnici još nisu uspjeli dokopati.

Samsung će danas u 16 sati službeno predstaviti nove uređaje i dodatke, a cijelu stvar moguće je pratiti putem YouTubea ili Samsungove službene stranice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...