NOVI PREOKRET U MOSTARU: Evo ko je dobio, a ko izgubio po jednog vijećnika u Gradskom vijeću...

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je na devetoj hitnoj, korespondentnoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru od 3. januara 2021. godine.

  • Politika

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 0

Izmjene utvrđenih rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru uslijedile su nakon ponovnih brojanja glasačkih listića koje je Centralna izborna komisija BiH naredila u skladu s članom 5.30 Izbornog zakona BiH.

Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru objavljena je danas na web-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatra se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

U skladu s članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH, protiv navedene odluke može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web-stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno rok istječe u ponoć 16. januara 2021. godine.

Žalbe se dostavljaju isklučivo putem faks aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu zzov@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Protokol Centralne izborne komisije BiH za stranke će biti otvoren i u subotu, 16. januara 2021. godine, u terminu od 8 do 16 sati, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Prema odluci CIK-a, Bh. blok (SDP BiH i Naša stranka), zajedno sa partnerskom Prvom mostarskom partijom (PMP), osvaja tri, umjesto ranija dva mandata u Starom Gradu, a SDA-ova "Koalicija za Mostar" dva mandata.

Naime, "Koalicija za Mostar" je na gradskom području Stari grad izgubila mandat, odnosno njen kandidat Ismar Bešo iz SBB-a. Taj mandat je utvrđivanjem tačnog broja glasova dodijeljen Prvoj mostarskoj partiji, odnosno nosiocu liste Nazifu Derviškadiću.

Ovom promjenom sada Bh. blok u Gradskom vijeću ima ukupno sedam mandata, SDA 11, a nepromijenjeni ostaju mandati HDZ-a BiH – 13, HRS-a tri, dok će koalicija SNSD - SDS imati jednog vijećnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...