PREDUZEĆU "011 SHOP" ZABRANJENA PRODAJA DUKSERICA S NATPISOM “NOŽ, ŽICA...": Podnesena je i prijava Tužilaštvu

Beogradska prodavnica „011 shop“, poslije reakcija javnosti, povukla je objavu uz izvinjenje.

  • Mini market

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 1

Tržišna inspekcija zabranila je preduzeću "011 shop" iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda s natpisom "Nož, žica", koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, rekao je za Betu državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić.

alt 

- Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje Zakona o oglašavanju i Krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti s Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva – kazao je Кandić.

On je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas podnesena krivična prijava protiv preduzeća „011 shop“ zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

Beogradska prodavnica „011 shop“, poslije reakcija javnosti, povukla je objavu uz izvinjenje.

- Nije nam bila namera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome – navodi se, između ostalog, i dodaje da je „poruka izvučena iz konteksta“, javlja "Hayat".

Inače, osim proizvoda s natpisom „Nož, žica“, ova prodavnica, između ostalog, ima u ponudi i majice s natpisom „Wifebeater“, kao i dukseve sa skraćenicom „A.C.A.B“ ("All cops are bastards").

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...