MIA BLAŽEVIĆ IZ ZZJZ FBiH DODATNO POJAŠNJAVA: "U svijetu nikada do sada nije postojalo cjepivo koje zahtijeva ovakve uslove skladištenja; Svi kantoni će..."

"...dobiti količinu cjepiva prema broju stanovnika."

  • Vijesti

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 0

Predstavnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Mia Blažević kazala je da Plan vakcinisanja protiv Covida-19 u Federaciji BiH, koji je jučer usvojila Vlada FBiH, sadrži specificirane konkretnije zadatke i preporuke za vakcinisanje.

Istaknula je da su odredili da svaka zdravstvena ustanova treba formirati tim, koji će, u skladu s planovima za vakcinisanje i popisom ljudi koji su izrazili želju, osigurati sve moguće uslove za prihvat vakcina i provođenje vakcinisanja.

"U domovima zdravlja će to biti timovi porodične medicine, kao i liječnici iz medicine rada. Zaduženi su i kantonalni zavodi za javno zdravstvo da oforme svoje timove kako bi mogli provoditi cijepljenje na terenu, odnosno u staračkim domovima i u ustanovama socijalne zaštite zajedno s timovima porodične medicine", pojasnila je.

Dodala je da su definirane i operativne procedure distribucije vakcina od centralnog nivoa ka mjestima gdje će se provoditi vakcinisanje te da će se vršiti po uhodanom algoritmu.

"Dosta smo se bazirali na cjepivo koje zahtijeva ultrahladni lanac, jer ni u svijetu nikada do sada nije postojalo cjepivo koje zahtijeva ovakve uslove skladištenja", kazala je.

Naglasila je da će se vakcina raspoređivati u odnosu na broj stanovnika te da će svi kantoni dobiti broj vakcina prema broju stanovnika i broju prioritetnih grupa koje je odredio Federalni zavod za javno zdravstvo.

Dodala je da su predložili način provođenja vakcinisanja u prvom krugu, da se vakcinisanje odvija svakih deset minuta s obzirom na to da je u pitanju zarazna bolest te da se na taj način pacijenti ne bi susretali.

"Dužni su informirati sve građane koji pristanu na cijepljenje o sastojcima i neželjenim reakcijama, a provest ćemo i dalju edukaciju o korištenju cjepiva na terenu", zaključila je Blažević.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...