KINA OSUDILA AMERIKU ZBOG "CRNE LISTE": "Nasilništvo i dvostruki standardi"

Kina je osudila odluku američke vlade koja je stavila devet kineskih kompanija na "crnu listu" zbog navodnih veza s kineskom vojskom, među kojima su i proizvođač aviona "Komak" i proizvođač pametnih telefona "Xiaomi".

  • Svijet

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 4

U posljednjim danima svoje vladavine, Donald Trump poslao je još jednu otrovnu strelicu prema kineskom tehnološkom sektoru tako što je još nekoliko kompanija iz te zemlje stavljeno na “crnu listu”. 

Američko Ministarstvo odbrane u četvrtak je, između ostalih, dodalo "Xiaomi" na popis kompanija za koje smatraju da imaju povezanost s kineskom vojskom, što će onemogućiti ulaganje američkih kompanija u tu kinesku kompaniju, a tek se treba vidjeti hoće li i u kolikoj mjeri otežati poslovanje "Xiaomiju". 

Ovaj potez nastavak je rata koji Trumpova administracija vodi već dulje vrijeme i u kojem je amblematski primjer "Huawei", drugi globalni proizvođač pametnih telefona po broju isporučenih primjeraka, kojem je stavljanje na američku takozvanu “listu entiteta” onemogućilo pristup američkoj tehnologiji. To se posebno značajno odrazilo tako što "Huawei" ne smije koristiti Googleove servise, zbog čega im je prodaja izvan Kine dramatično opala, a odnedavno im je ograničen i pristup najsavremenijim čipovima.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian rekao je na konferenciji za novinare da će Kina preduzeti neophodne mjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

Zhao je rekao da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa generalizirala koncept nacionalne sigurnosti, zloupotrijebila nacionalnu moć i u više navrata potisnula kineske kompanije bez ikakvog razloga.

Prema njegovim riječima, akcije SAD-a prekršile su principe tržišne konkurencije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila, što ometa normalnu ekonomsku, trgovinsku i investicionu saradnju između Kine i SAD-a, prenosi Međunarodni kineski radio.

Zhao je istaknuo da Trumpova administracija još jedanput svijetu pokazuje šta je unilateralizam, šta su dvostruki standardi i šta je nasilništvo.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...