U CIK-u BiH I DALJE OPTEREĆENI IZBORNIM REZULTATIMA U MOSTARU: "Čak smatram da ne bi bilo bez pameti da se..."

Nakon što su otkrivene brojne nepravilnosti i dopisivanje glasova na pojedinim biračkim mjestima u Mostaru, sve se glasnije traži ponovno prebrojavanje svih glasova.

  • Mini market

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 1

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao je nakon donošenja odluke o izmjeni rezultata izbora u Mostaru da su, nakon naredbi datih Glavnom centru za brojanje, pronađena velika odstupanja od onoga što je bilo upisano na obrascima na dosta biračkih mjesta i stvarnog stanja glasova koje su prebrajali, prenosi Klix.ba.

"Smatram da moramo postupiti temeljem Izbornog zakona BiH i Tužilaštvu BiH, kao i Tužilaštvu HNK, dostaviti sva saznanja koja smo utvrdili ponovnim brojanjem glasova, uključujući i podatke o članovima biračkih odbora koji su bili uključeni na tim biračkim mjestima u rad, kao i promatrača pred kojima se sve to uspjelo desiti. S druge strane, temeljem Izbornog zakona treba da pokrenemo i postupak odgovornosti administracije na biračkim mjestima na kojima su uočene takve nepravilnosti, pogotovo one koje su se odnosile na dopisivanje velikog broja glasova", kazao je Bakalar.

Dodao je kako nakon svega utvrđenog i žalbenih navoda koji dolaze CIK-u, ova komisija treba da razmisli i o daljnjim postupanjima. "Ja čak smatram da ne bi bilo bez pameti da se prebroje i druga redovna biračka mjesta s obzirom na to da je izborni proces u Mostaru, čini mi se, kontaminiran i kompromitiran ovim što smo našli brojanjem na ovim biračkim mjestima do sada", kazao je predsjednik CIK-a. Dodao je kako postoje zakonski rokovi i da će se o ovome ozbiljno razmisliti u CIK-u.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...