“TO NE MOŽE”: Debevec odgovorio o zahtjevu SDP-a za prebrojavanje glasova u Mostaru

Sud samo može odlučivati o izbornim žalbama, zaključio je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec.

  • Društvo

  • 16. Jan. 2021  

  • 0

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec je za Klix.ba komentarisao odluku Socijaldemokratske partije (SDP) da preko ove institucije traži prebrojavanje glasova s lokalnih izbora u Mostaru. Obrazložio je kako ovaj može postupati."Jedina apelaciona nadležnost Suda BiH je rješavanje izborne žalbe. Kada Centralna izborna komisija (CIK) odbije neki zahtjev stranke, nezadovoljna strana ima pravo da uputi izbornu žalbu Sudu BiH čiji je rok rješavanja 72 sata", ukazao je.

Kako je kazao Debevec, ne može reći koje vrste bi trebala da bude ta pritužba.

"SDP ne može to tražiti od Suda Bosne i Hercegovine prije nego što o tome odluči CIK. Eventuano na odluku CIK-a nezadovoljna strana ima pravo izborne žalbe u roku od 72 sata", ponovio je.

Potcrtao je da se samo na konačne odluke CIK-a vezane za izborni proces može se uputiti žalba Sudu Bosne i Hercegovine.

"Da SDP tek tako traži od Suda BiH - to ne može. Sud samo može odlučivati o izbornim žalbama", zaključio je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec.

Podsjećamo, SDP je istovremeno zatražio i od CIK-a da naloži ponovo prebrojavanje glasova glasova svih stranaka, koalicija koje su učestovale na lokalnim izborima održanim krajem prošle godine u Mostaru

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...