ŠEFOVI EU OSUDILI HAPŠENJE NAVALJNOG, LITVANIJA ZATRAŽILA DODATNE SANKCIJE RUSIJI: Traži se hitno oslobađanje

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije zatražilo je od EU da razmotri nove sankcije Rusiji zbog hapšenja Navaljnog.

  • Svijet

  • 17. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog odmah po njegovom dolasku u Moskvu je neprihvatljivo, ocijenio je večeras na Twitter-u predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je zatražio njegovo neposredno oslobađanje.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je ruske vlasti da poštuju prava Navaljnog i zatražio njegovo oslobađanje.

“Neprihvatljiva je politizacija (ruskog) pravosudnog sistema”, ocijenio je Borel.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije sa svoje strane je zatražilo od EU da razmotri nove sankcije Rusiji zbog hapšenja Navaljnog.

Ruska policija privela je večeras Navaljnog na aeorodromu Šeremetjevo dok se spremao da prođe pasošku kontrolu.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija saopštio je da će se Navaljni nalaziti u zatvoru do naredne odluke suda.

Ta služba je saopštila da je za Navaljnim od 29. decembra 2020. godine raspisana potjernica zbog “višekratnih kršenja pravila” dok je bio pod uslovnom kaznom.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos prijetnji zatvorskom kaznom.

Protivnik Kremlja boravio je u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Navaljni je optužio predsjednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...