AUSTRIJSKI SPECIJALITET NA DOMAĆI NAČIN: Napravite čuveni hljeb od pire krompira i oduševite ukućane (VIDEO)

Naš današnji recept nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

SASTOJCI

300 g pire krompira

600 g glatkog brašna

250 ml tople vode

1 kašikica soli

1 vrhom puna kašikica meda

½ kocke svježeg kvasca

1 kašika sirćeta

3 kašike ulja

60 g sjemenki od bundeve (opcija)

2 kašikice paste od bijelog luka (opcija)

PRIPREMA

Ako nemate preostalog pire krompira, napravite svježi. Ogulite i operite krompir i izrežite na sitne kocke. Stavite ga u lonac i nalijte toliko vode da ga prekriva. Kuhajte ga na srednoj vatri oko 30 minuta dok ne omekša.

Ocijedite ga i pomiješajte sa maslacem, toplim mlijekom i solju. Gnječite ga dok ne dobijete kremasti pire.

Brašno i sol sipajte u posudu za miješanje.

U drugoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke kao što su: topla voda (ne smije biti vrela, kako vam ne bi pokvarila kvasac), kvasac, med, sirće, ulje, pire krompir i pastu od bijelog luka.

Mokre sastojke dodajte u suhe pa zamijesite kompaktno, ali i vlažno tijesto. U ovom koraku dodajte i sitno nasjeckane sjemenke bundeve.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, premijesite i formirajte kuglu. Stavite je u pomašćenu posudu i na toplo mjesto da nadolazi. Potrebno mu je oko sat vremena da nadođe.

Tijesto izvadite iz posude i stavite na pobrašnjenu podlogu. Tijesto se više ne mijesi nego se preklapa, sa svih strana prema sredini, i to nekoliko puta. Prebacite ga na list pek-papira, u vatrostalni lonac.

Stavite poklopac na lonac i stavite ga u hladnu, tj. nezagrijanu rernu. Tek kad ste lonac stavili, palite rernu na 240 stepeni gornji/donji grijači i pečete hljeb sa poklopcem 45 minuta pa još 5 minuta bez. Ostavite ga da se potpuno ohladi pa degustirajte s namazima po želji.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...