OVA ČORBA, I TO HLADNA, IDEALNA JE ZA DANE KADA SE PREZNOJIMO I OD SAME POMISLI NA ŠPORET: Brzo ćete je napraviti

Aromatična je, glatko klizi nepcem, a orasi joj daju mrvicu hrskavosti.

  • Gastro

  • 10. Jul. 2025  10. Jul. 2025

  • 0

Brza je, laka i jednostavna za pripremiti.

Sastojci:

500 gr krastavaca, oguljenih

2 male glavice luka ili mlada luka, narezana na manje komade

1 čehno bijelog luka

60 gr oraha, grubo usitnjenih

400 ml običnog jogurta

120 ml mlaćenice

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika soka od limuna

pola kašičice soli

prstohvat bijelog bibera

pola šoljice drobljenog leda

Priprema:

1. Pripremite krastavce

Krastavcima odstranite dio s košpicama i narezati na manje komade, prenosi Index.hr.

2. Miksajte ostale sastojke

Luk, bijeli luk, orahe, jogurt, mlaćenicu, maslinovo ulje i sok od limuna miješajte u mikseru do željene konzistencije.

3. Dodajte krastavce

Dodajte krastavce, so i biber, kratko miješajte dok juha ne postane ujednačeno glatka.

4. Dodajte kockice leda

Kocke leda stavite u kesicu, omotajte kuhinjskom krpom i zdrobite led tučkom za meso. Led dodajte čorbi i odmah poslužiti.

Zamjena za mlaćenicu:

U jednu mjernu šoljicu stavite jednu kašiku sirćeta ili limunovog soka i prelijte hladnim mlijekom do vrha šoljice, pa ostavite da odstoji pet minuta i koristite prema receptu.

Laka preporuka: čorbu možete pripremiti nekoliko sati ranije, dobro je rashladiti u frižideru, a zatim poslužiti s drobljenim ledom.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...