Regija
SUSJEDI PIŠU: Konakovićeva stranka pod istragom, on kaže da je to politički...
Prije 15 min0
Aromatična je, glatko klizi nepcem, a orasi joj daju mrvicu hrskavosti.
Gastro
10. Jul. 2025 10. Jul. 2025
0
Brza je, laka i jednostavna za pripremiti.
Sastojci:
500 gr krastavaca, oguljenih
2 male glavice luka ili mlada luka, narezana na manje komade
1 čehno bijelog luka
60 gr oraha, grubo usitnjenih
400 ml običnog jogurta
120 ml mlaćenice
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika soka od limuna
pola kašičice soli
prstohvat bijelog bibera
pola šoljice drobljenog leda
Priprema:
1. Pripremite krastavce
Krastavcima odstranite dio s košpicama i narezati na manje komade, prenosi Index.hr.
2. Miksajte ostale sastojke
Luk, bijeli luk, orahe, jogurt, mlaćenicu, maslinovo ulje i sok od limuna miješajte u mikseru do željene konzistencije.
3. Dodajte krastavce
Dodajte krastavce, so i biber, kratko miješajte dok juha ne postane ujednačeno glatka.
4. Dodajte kockice leda
Kocke leda stavite u kesicu, omotajte kuhinjskom krpom i zdrobite led tučkom za meso. Led dodajte čorbi i odmah poslužiti.
Zamjena za mlaćenicu:
U jednu mjernu šoljicu stavite jednu kašiku sirćeta ili limunovog soka i prelijte hladnim mlijekom do vrha šoljice, pa ostavite da odstoji pet minuta i koristite prema receptu.
Laka preporuka: čorbu možete pripremiti nekoliko sati ranije, dobro je rashladiti u frižideru, a zatim poslužiti s drobljenim ledom.
Prijatno!:)
Regija
SUSJEDI PIŠU: Konakovićeva stranka pod istragom, on kaže da je to politički...
Prije 15 min0
Politika
JOŠ JEDNA INSTITUCIJA OD KOJE TRAŽI ODGOVORE: Zastupnik Sanel Kajan traži odgovore o zapošljavanju Bošnjaka u javnim preduzećima u Stocu
Prije 16 min0
Vijesti
GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO: Samir Avdić (NiP) novi gradonačelnik Sarajeva (FOTO)
Prije 20 min0
Show
POZNATI PUSTOLOV U SARAJEVU: Konaković uručio diplomatski pasoš BiH Kristijanu Iličiću
Prije 21 min0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.