I MILIJARDER JE STREPIO OD KONAČNOG ISHODA: Raketa Bezosovog Blue Origina došla do ruba svemira, pogledajte šta se dogodilo na povratku (VIDEO)

Osim SpaceX-a, kojem je to već postala rutina, te Kine i ESA-e, koje planiraju u budućnosti više puta koristiti iste rakete, već nekoliko godina na sličnom projektu radi i kompanija Blue Origin, koju je osnovao šef Amazona Jeff Bezos.

  • HiTec

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Njihova raketa New Shepard duga je 18 metara (u usporedbi s Flaconom 9 koji mjeri oko 70 metara), ali ima sličnu namjenu – lansirati teret i ljude u orbitu te se kasnije na siguran način vratiti na Zemlju.

Prvi test u kojem je New Shepard dosegnu rub svemira i preletio Kármánovu liniju od 100 kilometara iznad tla obavljen je prošlog četvrtka. Bezosova je raketa tom prilikom lansirana iz Zapadnog Teksasa, poletjela je do gotovo 107 kilometara visine i nakon sedam minuta vratila se te vertikalno i kontrolirano sletjela na za to predviđeno mjesto.

Testno lansiranje i povratak rakete možete vidjeti u snimku dostupnom na YouTubeu. Ovo je bio sedmi sličan let New Sheparda, prvi u kojem je na raketi bila i nova putnička kapsula.

Tokom leta, raketa je uvis ponijela putničku kapsulu koja se nakon oko dvije i pol minute leta odvojila od raketnog potisnika te nakon desetak minuta, uz pomoć ugrađenih padobrana, također sletjela natrag na sigurno. Dugoročni plan Blue Origina je koristiti ovakve rakete i putničke kapsule za slanje ljudi u svemir.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...