SUDIJE SUDA BiH OGORČENE: “Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se..."

"... na anonimna tzv. ‘otvorena pisma', s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet državnog Suda."

  • Hronika

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Povodom tzv. otvorenog pisma nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sudije Suda Bosne i Hercegovine uputili su javno saopštenje u kojem navode da je Sud Bosne i Hercegovine ponovo izložen pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine te samim tim dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine.

“Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna tzv. ‘otvorena pisma', s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet državnog Suda. Sudije kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. ‘otvorenom pismu’ od 14. januara 2021. godine, uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopštenja. Sud je zbog predmeta koje procesuira izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koji ne samo da su nezakoniti, već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora. Međutim, ni ovaj kao ni raniji primjeri neće utjecati na zakonitost i pravilnost rada Suda i postupanja sudija i predsjednika Suda”, navode iz Suda BiH.Sudije Suda Bosne i Hercegovine pozvale su tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se izjasne da li su potpisnici anonimnog tzv. “otvorenog pisma” od 14. januara 2021. godine.

Saopćenje iz Suda BiH potpisuju sutkinje i sudije Minka Kreho, Jadranka Brenjo, Hilmo Vučinić, Nenad Šeleda, Maida Bikić, Dragomir Vukoje, Halil Lagumdžija, Ljiljana Lalović, Tihomir Lukes,  Darko Samardžić, Davor Žilić, Redžib Begić, Mirsad Strika, Željka Krmek, Senadin Begtašević, Tatjana Kosović, Efraim Čosić, Amela Huskić, Davorin Jukić, Branimir Orašanin, Ranko Debevec,  Mediha Pašić, Nada Papo, Mirza Jusufović, Željka Marenić, Dragica Miletić, Branko Morait, Mira Smajlović, Amir Kapetanović, Sreto Crnjak, Hasija Mašović, Dinka Bešlagić-Čovrk, Šaban Maksumić, Zvjezdana Antonović, Dalida Burzić, Vesna Trifunović, Biljana Ćuković, Mirsada Džindo, Džemila Begović, Jasmina Ćosić-Dedović, Branko Perić, Izo Tankić, Zoran Božić, Vesna Jesenković, Staniša Gluhajić, Goran Radević,  Enida Hadžiomerović, Lejla Konjić-Dragović, Braco Stupar i Stanko Blagić.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...