VRELO NA POLITIČKOJ SCENI: Rat između SDA i SDP-a spašava HDZ u Livnu?

U SDP-u su se nadali da HDZ 1990 neće u cijelu priču uvlačiti SDA i da će njihova Hana Milak biti predsjedavajuća GV Livno.

  • Politika

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Pred nastavak prekinute konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Livno, koji je zakazan za sutra u ovom gradu, vrelo je na političkoj sceni. Međustranački dogovori su u punom jeku, a i dalje je neizvjesno hoće li HDZ, čiji je kandidat načelnik općine, u opoziciju. Ključ je u rukama HRS-a i SDP-a, koji bi zbog uvlačenja SDA u cijelu priču mogli odustati od dogovora s HDZ-om 1990.

- HDZ 1990 sigurno neće s HDZ-om, ali želimo okupiti jak i stabilan blok koji bi formirao većinu u GV Livno. Bili smo na dobrom putu da imamo 20 ruku i tako praktično onemogućimo da HDZ kupovinom glasova mijenja stanje - rekao je za Nap.ba Jozo Ćosić, koji je jedna od ključnih figura u pregovorima iz HDZ-a 1990.

U SDP-u su se nadali da HDZ 1990 neće u cijelu priču uvlačiti SDA i da će njihova Hana Milak biti predsjedavajuća GV Livno.

- SDA je zbog pozicije predsjedavajućeg Gradskog vijeća spremna okrenuti leđa HDZ-u. Time se ulazi u neprirodan prostor i SDP ne želi biti dio toga. SDP ne želi sa SDA i neka HDZ 1990 vidi ko je tu višak - rekao nam je Jugo Brdar iz SDP-a.

Za "Patriju" Jugo kaže da bi zbog toga novu većinu mogli od sutra činiti HDZ, SDP i HRS. U HRS-u, koji je osvojio četri mandata u GV Livno, kažu, šta god bude sutra, oni će glasati za Hanu Milak.

- Znamo da je za novi mandat zainteresovan Sead Hadžijahić (SDA), koji je na toj poziciji bio već osam godina. Mi želimo nove ljude i novu energiju za razvoj Livna, jer ono što smo do sada imali, nije gradu donijelo ništa dobro - rekao je Ivica Brešić iz HRS-a.

Prema njegovim riječima, HRS neće ulaziti u zvanične koalicije.

Iznijet će svoj program za Livno i bit će s onima koji su ga spremni podržati. S obzirom na rezultate izbora, za izbor predsjedavajućeg će, ukoliko se do sutra nešto ne promijeni, odlučivati glasovi HDZ-a, koji je sa 11 osvojenih mandata pobjednik izbora u Livnu. Ukoliko je HDZ 1990 zaista principijelan i neće sa HDZ-om, onda su šanse SDP-ove Milak velike. Naravno, pod uslovom da SDA ne iskoristi HDZ 1990, dobije svog predsjednika GV Livno i vrati se u krilo HDZ–a, gdje i ne kriju da im je SDA poželjan partner. U Općinskom vijeću HDZ ima 11 mandata, HDZ 1990 osam, HRS četiri, po tri SDA i Neovisna županijska lista i dva SDP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...