FEDERALNI MINISTAR ZDRAVLJA POČETKOM MJESECA: "Prve doze vakcina u BiH stižu 18. januara!"

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je početkom januara ove godine da prve doze vakcina u Bosnu i Hercegovinu preko COVAX mehanizma stižu 18. januara. Dakle danas.

  • Društvo

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević danas je ponovila da nadležni rade sve što je u njihovoj moći da vakcine što prije stignu, međutim, poručuje da se moramo strpjeti.  

Ministrica je kazala da su nadležni u svakodnevnim razgovorima i pregovorima u vezi s vakcinom, ali da neke stvari, jednostavno, nisu u njihovoj moći.

“Tko vam je rekao da ćemo živjeti bez cjepiva? Samo vas molim za strpljenje, moramo imati strpljenja. BiH je složena država, ne funkcionira na isti način kao europske države, moramo naučiti da živimo s time”, kazala je ona.

Zastupnici Parlamenta BiH su na posljednjoj sjednici usvojili inicijativu Denisa Zvizdića kojom se omogućava Vijeću ministara BiH da započne pregovore s kompanijama za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv koronavirusa.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine jednoglasno je usvojio ovu inicijativu, čime je omogućeno da Vijeće konačno krene u hitnu nabavku i prestane čekati da milostinja stigne u BiH.

“Inicijativa Denisa Zvizdića još nije došla do Vijeća ministara i još nije raspravljano na Vijeću, treba se zakazati sjednica na kojoj ćemo donijeti odluku o tome što će biti novi korak”, rekla je ona dodavši da Ministarstvo civilnih poslova nema ovlaštenje da ide u direktne pregovore.

“Ministarstvo civilnih poslova u svom planu rada i proračunu nema predviđena sredstva za nabavku cjepiva, to je preduvjet, ne mogu ja pregovarati o cijeni dobavljača, a drugi da plaćaju”, dodala je Gudeljević.

Istaknula je da je Bosna i Hercegovina spremna za prihvat i "Pfizerove" i "Modernine" vakcine, da se najveći kapacitet nalazi u Mostaru, a da bi uskoro trebali dobiti još dva hladnjaka za skladištenje vakcina.

Pored svega ovoga, BiH se nada i "Moderninim" vakcinama koje trebaju stići u okviru mehanizma Europske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BIH) Zoran Tegeltija rekao je na sjednici Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), koja se održala 11. januara u Sarajevu, da se prve vakcine protiv koronavirusa u BiH očekuju do kraja januara.

"Najave su bile da će se početkom godine pojaviti vakcina, a da će stanovništvo u cijelom svijetu u prvoj polovini ove godine u najvećoj mjeri biti vakcinisano, prije svega prioritetne grupe", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, BiH je u skladu sa tim pristupila takozvanom globalnom sistemu nabavke vakcine COVAX.

"U septembru 2020. godine potpisali smo taj ugovor, kojem je pristupilo još 186 zemalja, naručili 1.232.000 vakcina i uplatili avans od 1.970.000 dolara", precizirao je Tegeltija, dodavši da su to samo prve narudžbe vakcina.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je početkom januara ove godine da prve doze vakcina u Bosnu i Hercegovinu preko COVAX mehanizma stižu 18. januara. 

- Imamo informaciju da prve vakcine preko COVAX mehanizma stižu 18. januara u Bosnu i Hercegovinu. To je za nekoliko dana. Za početak će doći minimalne doze. Mislim da će prvo doći "Pfizerove" vakcine, a poslije toga i "Modernine" - kazao je ministar Mandić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...