SADA JE SVE JASNO: Globalna alijansa za vakcine saopćila kada prve pošiljke stižu u BiH

Iako su vlasti u Federaciji BiH najavile da bi prve doze vakcina u Bosnu i Hercegovinu trebale stići danas, to se ipak nije desilo. Tačan datum i količinu vakcina koja će doći, barem zvanično, ne zna niko u državi.

  • Vijesti

  • 18. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 1

Ministarstvo civilnih poslova poslalo je pismo Globalnoj alijansi za vakcine da smo spremi za prihvat Pfizerove i Modernine vakcine. Iz ove međunarodne organizacije za BHT1 kažu da je dostava vakcina tek u februaru.

Prije sredine februara vakcine neće biti dostavljene u našu zemlju. Tu je informaciju za BHRT danas potvrdila Globalna alijansa za vakcine.

Inače, danas je i posljednji dan za slanje zahtjeva za nabavku vakcina i baš danas je naše Ministarstvo civilnih poslova uputilo taj zahtjev. Iz Globalne alijanse za vakcine nisu mogli precizirati koja će vakcina kada tačno biti raspodjeljena, ali se pretpostavlja da će, za početak, biti nabavljena Pfizerova, a potom i Modernina vakcina.

Dodatni je problem što uređenje naše države ne olakšava ovakve zahtjevne i komplicirane procedure, pa se još čeka na sastanak, a onda i na odluku Vijeća ministara kako bi se započeli pregovori s kompanijama za proizvodnju i distribuciju vakcina. Samo ministarstvo nema tih nadležnosti.

„Predviđamo da ćemo moći svakoj ekonomiji koja učestvuje pružiti prvu tranšu dovoljnu da zaštiti približno tri posto stanovništva u prvoj polovini 2021. godine. Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, čekajući povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalni regulatorni sistemi u pojedinačnim ekonomijama sudionicama“, saopćio je GAVI.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...