PA, HAJDE, VIŠE: U FBiH prvo stižu "Pfizerove" vakcine, između...

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da bi prve vakcine protiv Covida-19 u FBiH trebale stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, riječ je o "Pfizerovim" vakcinama, a zavodi za javno zdravstvo u FBiH spremni su za početak procesa vakcinacije.

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

Nakon sastanka povodom početka aktivnosti vakcinacije na kojem su učestvovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, Pehar je rekao da još nema tačnih informacija o prvim količinama, ali da bi to trebalo biti između pet i deset hiljada doza.

Naglasio je da bi distribucija vakcina do FZZZ-a trebala biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, odakle će biti distribuirane do kantonalnih zavoda i dalje do zdravstvenih ustanova.

Pehar je dodao da u prostorijama FZZZ-a u Mostaru postoji frižider tehničkih mogućnosti za skladištenje najzahtjevnijih "Pfeizerovih" vakcina na -80 Celzijevih stepeni, gdje će biti držane do početka distribucije.

Voditelj Službe za epidemiologiju FZZZ-a Sanjin Musa istaknuo je da se očekuje da Evropska medicinska agencija do kraja mjeseca da dozvolu i za druge vakcine te se u prvom kvartalu očekuje poboljšanje procesa nabavke i distribucije vakcina, piše Fena. Pojasnio je da su prioritetne grupe za vakcinaciju zdravstveni radnici i štićenici staračkih domova.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš potcrtao je da je njihova zadaća prihvat i distribucija vakcina do zdravstvenih ustanova te da prate provedbu procesa imunizacije.

Dodao je da će uskoro odrediti prioritete među zdravstvenim radnicima, a to će biti oni koji su najviše izloženi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...