BORELL ZA BLAŽI PRISTUP?: "Sankcije nisu jedini mogući odgovor na hapšenje Navaljnog"

Šef europske diplomatije Josep Borrell rekao je u utorak da želi posjetiti Moskvu kako bi razgovarao o hapšenju otrovanog lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog te da sankcije Rusiji nisu jedini mogući odgovor.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

"Mi nismo protiv pritiska, no pritisak mora biti postupan", rekao je Josep Borrell u razgovoru za agenciju Reuters.

"Bilo je sankcija, a može biti i još sankcija. No sankcije po sebi nisu politika. Sankcije su sredstvo i, osim sankcioniranja, morate nastaviti tražiti komunikaciju, raspravljati i izražavati vaše gledište".

Borrell je rekao da je otvoren za poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu te da sadašnje okolnosti čine tu posjetu "potrebnijim nego ikad".  

EU je već uvela ekonomske sankcije Rusije zbog aneksije Krima 2014. koje su usmjerene na ruski energetski i financijski sektor, te vojnu industriju.

U oktobru je EU uveo sankcije ruskim zvaničnicima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu kao odgovor na trovanje Navaljnog u augustu za koje optužuje ruske obavještajne službe. 

Navaljni je rekao da iza pokušaja da ga se otruje stoji Putin, što Kremlj odbacuje. Kremlj kaže da nije vidio dokaze da je Navaljni otrovan i da se neće obazirati na traženje nekih zapadnih zemalja da se uvedu sankcije zbog privođenja Navaljnog ove nedjelje jer je to, kako kaže, njena unutrašnja stvar.

Litva, Latvija i Estonija žele da EU uvede još sankcija Moskvi nakon što su ruske vlasti privele Navaljnog po povratku u Rusiju iz Njemačku gdje se liječio. Po testovima koje su napravili njemački stručnjaci Navaljni je otrovan bojnim otrovom novičokom, razvijenim za potrebe vojske u doba SSSR-a.  

Tri baltičke zemlje žele da ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku idućeg ponedjeljka razgovaraju o mogućim sankcijama Rusiji. 

No Borrell je rekao da je skloniji izravnoj diplomatiji s Moskvom.

"Sankcije su pitanje koje će države članice staviti na dnevni red. Za sada to niti jedna nije učinila", rekao je. "No, istovremeno, u međunarodnoj politici se ne radi o pripisivanju krivnje nego o traženju rješenja".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Borrell je, otvarajući raspravu posvećenu slučaju Alekseja Navaljnija u Europskom parlamentu, u utorak ponovio kako je hapšenje tog ruskog opozicionog lidera "neprihvatljivo" i istaknuo da je EU u izjavi od ponedjeljka osudio njegovo uhićenje.

Pozvao je ruske vlasti da iz zatvora puste Navaljnog i ostale s njime povezane opozicione aktiviste i novinare.

Kao i u razgovoru za agenciju Reuters, istaknuo je da je odluka o novim sankcijama nadležnost Vijeća.

Zastupnici Europskog parlamenta su se u raspravi pridružili pozivu da se Navaljnog i privedene novinare pusti na slobodu, kao i osudi Kremalj zbog obračuna s opozicijom.

"Najstrože osuđujemo hapšenje Navaljnog i drugih i pozivamo da ih se odmah oslobodi", rekao je u raspravi hrvatski europarlamentarac Tonino Picula podsjetivši i da korištenje otrova novičok u pokušaju trovanja Navaljnog predstavlja kršenje međunarodnog prava, odnosno konvencije o zabrani uporabe hemijskog oružja.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...