EMOTIVAN TRENUTAK: Biden zaplakao tokom posljednjeg govora prije inauguracije (FOTO, VIDEO)

Dan prije inauguracije za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država izabrani američki predsjednik Joe Biden oprostio se od svojih sugrađana u Delawareu, saveznoj državi u kojoj je rođen i odrastao.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Prije odlaska za Washington u emotivnom govoru zahvalio im je jer su vjerovali u njega kada je započinjao političku karijeru. Govoreći u zračnoj luci New Castle također je odao počast sinu Beauu, koji je umro 2015. godine od tumora na mozgu. Glas mu je podrhtavao dok je sa suzama u očima i sjetnog pogleda govorio o pokojnom sinu rekavši kako se nadao da će on jednoga dana postati predsjednik.

- Žalim samo zbog jedne stvari, žalim jer on nije ovdje s nama. On je trebao postati predsjednik. Delaware me je naučio da je sve moguće u ovoj zemlji, rekao je okupljenima, među kojima su bili i njegov sin Hunter te kći Ashley.

Biden je odletio prema aerodromu Andrews blizu Washingtona, iako je planirao na inauguraciju putovati vozom. Godinama je kao američki senator vozom putovao između Washingtona i Wilmingtona, ali je zbog pojačanih mjera sigurnosti oko inauguracije morao odustati od toga.

Podsjetimo, izabrani predsjednik Barack Obama je 2009. vozomiz Philadephije krenuo prema Washingtonu, a u Wilmingtonu mu se pridružio izabrani potpredsjednik Joe Biden.

Inauguracija u Washingtonu bit će dan kakav se ne pamti - demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u pustom gradu prepunom vojske.

imageFoto: Chip Somodevilla/AFP

imageFoto: Chip Somodevilla/AFP

imageFoto:  Jim Watson/AFP

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. januara.

Ni Trump neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne po lokalnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

imageFoto: Jim Watson/AFP

imageFoto: Jim Watson/Afp/Profimedia

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...