SPASITE ZUBE NA VRIJEME: Ovaj drevni recept s istoka dokazano jača desni i pomaže kod neugodne paradentoze, ali budite oprezni…

U ovoj metodi odstranjivanje otrovnih materija (ame) iz tijela postiže se svakodnevnim mućkanjem suncokretovog ili sezamovog ulja u usnoj šupljini.  

  • Zdravlje

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Ajurveda preporučuje više metoda čišćenja organizma od ame, a jedna od njih je mućkanje ulja u ustima.

U ovoj metodi odstranjivanje otrovnih materija (ame) iz tijela postiže se svakodnevnim mućkanjem suncokretovog ili sezamovog ulja u usnoj šupljini.  

Ulje nakon toga nikako ne smijete progutati nego ga trebate ispljunuti, a zatim dobro isprati usta.

Takav postupak omogućava organizmu da sam izbori pobjedu protiv bolesti, bez ikakvih neželjenih nuspojava uobičajenih pri korištenju medikamenata.


Kako mućkati ulje


Uljna terapija provodi se isključivo hladno prešanim i nerafiniranim uljima.

Preporučuje se suncokretovo ili sezamovo ulje, ali sudeći po brojnim svjedočanstvima iz prakse, možete se poslužiti i maslinovim ili bilo kojim drugim hladno prešanim i nerafiniranim uljem.

Također, u cilju pojačanog djelovanja, osnovnom ulju koje ste odabrali za mućkanje, možete dodati nekoliko kapi ulja ljekovitih biljaka, ovisno o vrsti oboljenja.

Dodajte ulje lavande za smirenje i opuštanje, ružmarina za bolju cirkulaciju, kamilice protiv infekcija ili anisa za pročišćenje dišnih puteva.

Terapiju provodite natašte tako što ćete uzeti u usta jednu kašiku ulja i zatim ga polako mućkati i premetati po usnoj šupljini 15 do 20 minuta.

Budući da ulje tokom tog procesa usisava štetne materije i toksine, ne smijete ga progutati.

Poriv za gutanjem spriječite tako da nakratko prestanete mućkati ulje i duboko udahnete na nos ili progutate 'na suho', zadržavajući sadržaj u prednjem dijelu usne šupljine.

Za vrijeme mućkanja, proizvest ćete puno sline pa će se ukupan sadržaj u usnoj šupljini povećati. Ako je preobilan, i prije isteka preporučenog vremena možete ispljunuti višak.

U svakom slučaju, ispljunite sadržaj po isteku 15 ili 20 minuta. 


Šta se liječi mućkanjem


Ova se metoda u praksi pokazala učinkovitom u borbi protiv niza bolesti i tegoba, poput:

- glavobolje

- zubobolje

- hroničnog umora

- nesanice

- astme

- ekcema

- plućnih bolesti

- artritisa

- crijevnih i želučanih oboljenja

- bolesti bubrega, jetre i srca

- hroničnih bolesti krvi

- ženskih bolesti.


Između ostalog, uljna terapija izbjeljuje i učvršćuje zube, zaustavlja krvarenje iz desni i pomaže kod paradentoze.

Tajna djelotvornosti ove metode je u tome da za vrijeme mućkanja svih šest litara krvi proteče kroz žlijezde slinovnice i na takav način organizam se oslobađa štetnih tvari.

Jednostavno rečeno, uz pomoć ulja, isisat ćemo otrove iz organizma.

Osim u liječenju, terapiju uljem preporučljivo je koristiti i preventivno, jer jača imunitet te u samom početku suzbija brojna oboljenja.

Trajanje terapije


Trajanje terapije ovisi o bolesti i općem stanju organizma.

Okvirno govoreći, akutne bolesti moguće je izliječiti za manje od sedam dana, a hronične u roku od nekoliko mjeseci do godinu dana.

Terapiju je nužno provoditi onoliko dugo koliko je potrebno da se organizam u potpunosti oporavi.

Katkad se stanje kratkoročno može i pogoršati. Može se javiti i povišena temperatura, pogotovo kod osoba koje pate od više bolesti.

No, te smetnje su prolazne pa terapiju svakako treba nastaviti do izlječenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...