KAKO SU NAM OGADILI FUDBAL: "Slobodna Bosna" je na vrijeme upozorila kakvog diletanta Nogometni savez BiH dovodi na kormilo reprezentacije BiH; Hoće li Petev završiti kao na OVOM VIDEU?

Danas je napokon okončana trakavica oko izbora novog selektora nogometne reprezentacije BiH. Izbor Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH je bugarski trener Ivaylo Petev.

  • Sport

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 4

Upozorili smo na vrijeme

Iako su danas mnogi iznenađeni izborom Ivayla Peteva, stvari su bile jasne od početka. “Slobodna Bosna” je krajem decembra prošle godine, uoči sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, analizirala proces izbora novog selektora nogometne reprezentacije BiH i jasno istaknula da je Petev "prvi favorit i najizvjesniji budući selektor". Nažalost, bili smo u pravu.

Kako smo tada istaknuli, „Petevom su zadovoljni svi članovi Izvršnog odbora NSBiH, kako iz Republike Srpske, tako i iz (po novom Statutu) kantonalnih i županijskih nogometnih saveza“.

U međuvremenu su se stvari malo promijenile, najvjerovatnije pod pritiskom javnosti, pa se predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić distancirao od cijelog procesa, čiji se kraj unaprijed znao. Tako se Begić nije pojavio na današenjoj sjednici Izvršnog odbora, a od rada Komisije za izbor selektora distancirao se već ranije.

No, ostaje činjenica da je bugarski trener Ivaylo Petev „najmanji zajednički sadržalac“ svih (nacionalnih) struktura Nogometnog saveza BiH, kao i interesnih skupina unutar ove institucije.

Potvrđuju to i današnje riječi potpredsjednika Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Milorada Sofrenića, koji je rekao da je Petev dobio jednoglasnu podršku, odnosno da je za njega i tajnim i javnim glasanjem glasalo 12 članova, dok je jedan bio suzdržan.

Segej Barbarez to nije i zato nije mogao biti imenovan za selektora. Zašto se cijeli proces izbora selektora sveo na dva imena, to je pitanje za „skaute“ Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića.

Ko je Ivaylo Petev?

Ivaylo Petev do sada je vodio reprezetaciju Bugarske, Ludogorets, Dinamo, Omoniju, AEL Limassol,  Al Qadisiyah, Jagielloniju...

Na početku trenerske karijere preuzeo je Ludogorets 2009. godine. S ovim klubom je, ujedno, uspio postići i najveći trenerski uspjeh ušavši u prvi razred bugarskog fudbala, a zatim i osvojiti dvije titule prvaka (prvi put u historiji kluba). Ukupno je u tri godine s Ludogoretsom uspio osvojiti pet trofeja.

Ubrzo je uslijedio hladan tuš. U oktobru 2013. godine organizovana je pres-konferencija na kojoj je trebao biti predstavljen kao novi trener Levskog iz Sofije. No, stvar je izmakla kontroli, jer su ga navijači već tu dočekali i, zbog prethodnih izjava u kojima je izrazito negativno konotirao Levski, skinuli mu dres naočigled javnosti. Već sutradan, Petev je bio bivši. Ovaj događaj odjeknuo je u cijeloj sportskoj javnosti.

Nakon toga, okušao se kao trener kiparskog AEL Limassola. Zatim je imenovan za selektora Bugarske, ali bez značajnijeg uspjeha.

U septembru 2016. godine preuzeo je zagrebački Dinamo, ali se sezona okončala katastrofalno. Naime, iako je Dinamo do tada bio apsolutni vladar hrvatskog fudbala iz sezone u sezonu, pod palicom Peteva, zagrebački klub je završio kao drugoplasirani, iza Rijeke.

Nakon ove neslavne epizode u Hrvatskoj, promijenio je čak tri kluba, a nigdje se nije zadržao duže od godinu dana. Prvo je trenirao grčku Omoniju, zatim Al-Qadsiah iz saudijske Arabije i, u konačnici, poljski Jagiellonia Białystok.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...