NOVI ŽIVOT DONALDA TRUMPA: Prvi udarac mogli bi mu zadati stanovnici njegovog omiljenog mjesta

Porodica Trump preselila se na Floridu, gdje Donald ima mnogo pristalica. Neki očekuju da će se ponovno kandidirati 2024.

  • Svijet

  • 21. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

U četvrtak ujutro Donald Trump se probudio u novoj stvarnosti.

Donald Trump je u srijedu prije inauguracije Joea Bidena otputovao iz Bijele Kuće u svoj golf klub Mar-a-Lago. Njegov dolazak dočekala je gomila mještana i pristalica, no Trump i njegova supruga Melania zadržali su jednako suzdržanu figuru kao i pri izlasku iz Bijele kuće te nisu bili raspoloženi za komentare. 

Hiljdade pristalica mahale su zastavama na relaciji od zračne luke Palm Beach do odmarališta. Danas Mar-a-Lago okružuje prsten tajne službe. Obližnje ceste su zatvorene za mještane.

Sporazum s Palm Beachom

Politička drama oko Trumpa još uvijek nije gotova. Očekuje se da će mu američki Senat uskoro suditi, nakon drugog opoziva od strane Zastupničkog doma zbog navodnog poticanja pobune na Kapitolu 6. januara. No, prvi pravni udarac Trumpu će zadati stanovnici i Palm Beacha. Naime, imanje u vlasništvu Donalda Trumpa 22. je najveća kuća u SAD-u (Bijela kuća je na 33. mjestu).

S više od 62.000 kvadratnih metara, s 58 spavaćih soba, 33 kupaonice, 12 kamina, tri skloništa za slučaj bombardiranja i 29 metara dugačkim mramornim stolom za večeranje, kuća je u najmanju ruku ekstravagantna. Mar-a-Lago je proglašen nacionalnom historijskom znamenitošću, a Trump ju je otkupio 1985. za 7 do 10 miliona dolara – postoje različiti navodi o konačnom iznosu.

Sporazum koji je Trump potpisao 1993. s lokalnom vladom Palm Beacha, omogućio mu je da privatnu rezidenciju pretvori u biznis i klub, ali pod uslovom da on u Mar-a-Lagu ne smije boraviti više od sedam uzastopnih dana i sveukupno 21 dan u godini.

Advokat Reginald Stambaugh koji zastupa porodicu koja živi uz Mar-a-Lago rekao je da je "Mar-a-Lago društveni klub i niko ne smije boraviti na imanju" Donald Trump ima historijat sporova s gradom Palm Beach. Čak i za vrijeme njegovog predsjedanja, postojao je spor oko postavljanja pristaništa za čamce tokom kojeg ga je grad natjerao da povuče svoj zahtjev.

Politički poligon

No, vjeruje se da će taj problem sa susjedima Trump riješiti nagodbom jer je na Floridi izuzetno popularan. U oproštajnom govoru je Trump obećao da će se 'vratiti' što je vjerojatno bila referenca na još jednu predsjedničku kandidaturu koju možda planira 2024. godine. Država sunca, gdje je Trump okružen prijateljima i pristalicama, idealan je poligon za lansiranje kampanje. 

Guverner države, republikanac Ron DeSantis jedan je od najvećih njegovih pristalica. Florida ima dva republikanska senatora, od kojih je jedan, Rick Scott, glasao protiv izborne pobjede Joea Bidena. Thomas Kennedy, novoizabrani član Demokratskog nacionalnog odbora koji zastupa Floridu, te koji je dva puta glasao za Trumpa, izjavio je: 'Trump je popularan na Floridi. Promijenio je prebivalište da bi živio ovdje, djeca mu se doseljavaju ovdje, Ivanka i KushnerDon JrEric Tiffany', rekao je Kennedy.

Ivanka Trump je sa suprugom Jaredom Kushnerom kupila imanje u Miamiju. Postoje glasine da Ivanka ima političke ambicije te će se kandirati protiv senator Floride Marca Rubija. Nekoliko zastava koje su kružile među pristalicama koji su u srijedu pozdravili Trumpa nosilo je parole "Ivanka 2024". Također, na Floridi je smješteno nekoliko desničarskih medija uključujući Newsmax i konzervativni Rush Limbaugh Show.

Još nešto što bi Trumpu moglo predstavljati smetnju životu u Palm Beachu mogli bi biti avioni niskog leta iznad Mar-a-Laga. Tokom posljednje četiri godine, putevi prema i izvan Palm Beacha bili su preusmjereni iz sigurnosnih razloga. Ta je privilegija završila u srijedu, a među prvim a koji vionimasu poremetili Trumpov mir i tišinu bio je, možda i prikladno, prazan Air Force One na povratku u Washington. 

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...