GRUDVA SE ZAKOTRLJALA: Zagrebačka akademija zatrpana prijavama o zlostavljanju, potresne ispovijesti studentica

Tema o kojoj se decenijama, možda i stoljećima šutjelo u regiji, iako bi neki, vjerovatno, željeli drugačije, već danima ne jenjava, već se poput grudve uvećava. Zahvaljujući hrabrosti Milene Radulović da prijavi svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje, žene su konačno pustile svoj glas, pišu danas banjalučke "Nezavisne novine".

  • Regija

  • 21. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

To je rezultiralo mnoštvom potresnih ispovijesti glumica, ali i žena iz drugih branši iz svih gradova regije.

Samo je Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu do juče primila 11 prijava zlostavljanja, a vodstvo zagrebačkog ADU-a odmah je reagovalo i, kako je istaklo, čini sve kako bi postiglo pravdu za studentice koje su prijavile zlostavljanje.

"Na prijemnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu rečeno mi je da stanem četvoronoške. Tadašnji profesor me udarao dlanom po dupetu i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio", jedno je od mnogih anonimnih svjedočanstva koja prepričavaju potresna iskustva s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a koja su objavljena na Facebook stranici "Nisam tražila", koja je pokrenuta upravo s ciljem da žene anonimno prijave zlostavljanje.

Franka Perković Gamulin, dekanesa zagrebačke akademije, rekla je za hrvatske medije da je dio prijavljenih profesora još na radnim mjestima.

"Tu su dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana", istakla je ona.

Brojne anonimne ispovijesti došle su i na račun profesora ili zaposlenih na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je još prije dva dana oformila Komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja kao konkretnu mjeru u sankcionisanju onih koji vrše diskriminaciju ili seksualno uznemiravanje studentkinja.

"Ohrabrujemo sve naše studente da se jave savjetnicima po svom izboru, i da nam pomognu da što prije utvrdimo činjenice. Savjetnici će vam pružiti stručnu pomoć pri proceduri pokretanja prijave povrede etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu. Savjetnici se obavezuju na čuvanje privatnosti i povjerljivost", poručili su iz ASU.

Pored fakulteta u Sarajevu i Zagrebu, regovao je i Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, odakle su pozvali sve studente, ukoliko su imali loše iskustvo koje ukazuje na nasilno ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu ili u prostorijama FDU-a, da im se obrate.

I dok su institucije, čini se, pod pritiskom javnosti, počele da rade svoj posao, u Beogradu je juče u Višem javnom tužilaštvu saslušana glumica Iva Ilinčić, a dan ranije i žena koja je sve pokrenula - Milena Radulović. One su satima davale izjave protiv Miroslava Aleksića, kojem je određen pritvor u rku od 30 dana.

Istovremeno Ombudsmani BiH ohrabruju sva lica koja su doživjela neki oblik seksualnog nasilja da se obrate policiji i tužilaštvima prijavom protiv počinilaca, a mogu se obratiti i ombudsmanima koji će u okviru svojih ovlaštenja preduzeti mjere iz svoje nadležnosti radi zaštite žrtava seksualnog nasilja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...