SJEĆATE LI SE BIVŠEG PREMIJERA EDHEMA BIČAKČIĆA?: Sada je "stručnjak" za električne sisteme, evo šta prognozira predsjednik CIGRE...

"Unatoč svim problemima, u ovoj godini će biti novca za elektroenergetski sektor", izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE).

  • Mini market

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 1

On je 2021. godinu označio kao tranzicijsku, uz napomenu da će u njoj biti pokrenut novi investicijski ciklus u oblasti obnovljivih izvora, što bi trebalo da bude izazov kako za privredu, tako i za državu. To je ohrabrujući iskorak s obzirom na činjenicu da se elektroenergetski sektor u BiH nalazi pod sankcijama Evropske unije, o čemu je bilo riječi na ovosedmičnoj sjednici Upravnog odbora BHKCIGRE uz napomenu da su prvi vjetroparkovi u BiH već u pogonu, a da će onaj na Podveležju etapno ulaziti u proizvodnju.

Značajnim je ocijenjena činjenica da će se bosanskohercegovačke kompanije koje proizvode opremu za ovaj sektor, pojaviti na velikoj svjetskoj izložbi, koja će krajem augusta ove godine biti održana u glavnom gradu Francuske povodom obilježavanja 100. godišnjice pariske CIGRE - globalne organizacije elektroenergetičara.

Tokom predstojećih mjeseci, ovaj bosanskohercegovački komitet intenzivirat će pripreme za preuzimanje predsjedavanja regionalnom zajednicom elektroenergetičara (2022. godine) i održavanja sjednice Administrativnog vijeća CIGRE Pariz (2023.), kojoj je domaćin glavni grad Bosne i Hercegovine.

- Učinit ćemo sve kako bismo uspješno odgovorili toj obavezi - kazao je Edhem Bičakčić konstatiravši da već postoji softver neophodan za podršku tokom predsjedavanja i jasna predstava o tome kakvu digitalnu opremu trebamo imati.

U kratkom osvrtu na ono što se događalo u minuloj godini rečeno je da se elektroenergetski sektor pokazao izuzetno otpornim na izazove proistekle iz pojave koronavirusa. CIGRE BiH je i u uslovima pandemije organizovalo minule jeseni u Mostaru veliko savjetovanje distributera električne energije, uz aktivno učešće oko 100 stručnjaka iz ove oblasti i još 200 njih putem online platforme. Zahvaljujući poduzetim mjerama zaštite, skup nije rezultirao niti jednim novim klasterom oboljelih. To je dobro iskustvo i za buduće skupove, prije svega za 15. savjetovanje CIGRE, zakazano za ovu jesen u Neumu.

Upravni odbor je donio odluku o visini članarine u 2021. godini, čija visina se ne mijenja u posljednjih pet godina, što nije beznačajno s obzirom na to da su cijene mnogih proizvoda, usluga, taksi, itd. u porastu. Broj članova iz godine u godinu raste, a po riječima predsjednika CIGRE BiH, zabilježeni su značajni pomaci u Republici Srpskoj i taj trend treba nastaviti. Očekuje se i omasovljenje Foruma mladih i značajnije učlanjenje studenata elektrotehničkih fakulteta u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...